Σε υψηλή επιφυλακή η Ιαπωνία περιμένοντας τον τυφώνα Νεογκούρι

Οι αρχές της Ιαπωνίας συνέστησαν στους κατοίκους των νότιων νησιών χώρας να είναι στη μέγιστη εγρήγορση νωρίς την Τρίτη καθώς πλησιάζει στην περιοχή τους ο ισχυρός τυφώνας Νεογκούρι. Συνολικά 500.000 άνθρωποι δέχτηκαν συστάσεις να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο τυφώνας έχει υποβαθμιστεί μεν από την κατηγορία του «σούπερ τυφώνα» αλλά παραμένει ισχυρότατος: Η δύναμή του θα είναι μεγαλύτερη καθώς περνά από την Οκινάουα, ενώ οι μετεωρολογικές υπηρεσίες έχουν επίσης προειδοποιήσει για σφοδρές βροχοπτώσεις και κίνδυνο πλημμυρών και στο Κιούσου.

Ο Νεογκούρι, ο όγδοος τυφώνας στην περιοχή φέτος, βρισκότνα σε απόσταση 90 χιλιομέτρων ανατολικά του νησιού Μιγιάκο νωρίς το πρωί της Τρίτης κινούμενος βόρεια με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα. 

Ο τυφώνας είχε μέγιστη ισχύ συνεχών ανέμων 180 χιλιόμετρα ανά ώρα και ριπές που φτάνουν τα 252 χιλιόμετρα ανά ώρα σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας που αναμένει κύματα ύψους ως και 14 μέτρα.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού ο Νεογκούρι αναμένεται να διασχίσει σχεδόν όλη την Ιαπωνία από το νότο προς το βορρά και από δυτικά προς ανατολικά καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ