Σειρά Θεατρικών Έργων Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, “Εγώ ο Σωσίας του Χίτλερ” Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης.

“Εγώ, ο Σωσίας του Χίτλερ” του Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, 19:30 στην αίθουσα τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το θεατρικό βιβλίο “Εγώ, ο Σωσίας του Χίτλερ” του Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, το οποίο αποτελεί το πρώτο θεατρικό έργο της ομώνυμης σειράς του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) από τις εκδόσεις Αρχύτας.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά με τον Ανδρέα Σταματόπουλο, Διεθυντή εκδόσεων Αρχύτας – Διευθυντή Ειδήσεων Βεργίνα TV.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κυρία Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά προλόγισε το βιβλίο λέγοντας:

“Το θεατρικό έργο του Κύπριου βραβευμένου συγγραφέα δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη, ‘ΕΓΩ, Ο ΣΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ’, είναι πρωτότυπο και επιχειρεί να δώσει ειδικές σκηνές του δράματος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και να προβάλει κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας, όπως ή έλλειψη επικοινωνίας, οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής, η ποδηγέτηση των νέων, η κερδοσκοπία, η παραμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Όμως, μέσα από όλα αυτά τα επάλληλα δράματα, και έχοντας οδηγό το πνεύμα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, οι ήρωες του έργου βρίσκουν διέξοδο. Στην απέλπιδα προσπάθεια, πριν από την ολική καταστροφή, τούς σώζει η αγάπη κι η σύνεση όπως τη δίδαξαν οι αρχαίοι σοφοί και σύγχρονοι επιστήμονες μιμητές τους. Και πράγματι ο Ιωσηφίδης, καινοτομεί και τολμά να εμπλέξει περίτεχνα στον διάλογο κορυφαία και διδακτικά σημεία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας όπως τα όσα λέει η Διοτίμα στο ‘Συμπόσιο’ του Πλάτωνα, ο φιλόσοφος Ηράκλειτος για την αλλαγή των πάντων, ο Σωκράτης για την οικογενειακή συνοχή, και ο Πλάτων για την παιδεία των νέων, στον μύθο του Σπηλαίου. Αναφέρεται σε αποσπάσματα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου, και στον πολυμήχανο Οδυσσέα – που έχει ως οδηγό ο ήρωας του έργου για να βγει από αδιέξοδα ή να μη σαγηνευτεί από το άσμα των Σειρήνων. Ακόμη φτάνει ως τη σύγχρονη Γραμματεία με αναφορά στίχου του Γιώργου Σεφέρη προειδοποιώντας ότι τα φίδια, δηλαδή το κακό, επανέρχεται με νέο φαρμάκι. Το έργο, εκτός από την πρωτοτυπία – ο Χίτλερ εκτελείται από τον σωσία του Αδάλφο ο οποίος διαφεύγει ως Χίτλερ στην Αργεντινή με την αγαπημένη του Εύα Μπράουν – έχει οικουμενική βάση που προάγει τις αρετές και την ειρήνη μέσω του Πολιτισμού. Όπως το απαιτούσε το έργο, υπάρχει κράμα τρόμου, με λυρισμό και στοχασμό. Χαιρόμαστε που το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο θεατρικό έργο, που εντάσσεται στη σειρά Θεατρικών έργων του «ΣΠΕΚ» – «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου» – και ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα. Το συγκεκριμένο έργο θα αξιοποιηθεί εντός και εκτός Ελλάδας. Θα επιχειρηθεί να μεταφραστεί σε 2 τουλάχιστον γλώσσες απ’ το Μεταφραστικό Τμήμα του ΣΠΕΚ για ζητούμενες παραστάσεις σε Ε.Ε. και Η.Π.Α.. Συγχαίρουμε τον δρα Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη και τον ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ
Πρόεδρος του «ΣΠΕΚ» – «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου»
Φιλόλογος | Συγγραφέας | Παραγωγός Προγραμμάτων Πολιτισμού

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά με τον εκλεκτό καλεσμένο κ. Νίκο Λυγερό, Στρατηγικό Σύμβουλο.

Ξεχωριστής σημασίας στάθηκε η κριτική θέση του εκλεκτού Δρ Νίκου Λυγερού, στρατηγικού συμβούλου, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την ενεργή παρουσία του και την εύστοχη θέση του για το βιβλίο του Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη “Εγώ, ο Σωσίας του Χίτλερ”. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να ακούσουμε την ομιλία του Δρ Νίκου Λυγερού:

Ο Δρ Νίκος Λυγερός μιλάει για το πρώτο θεατρικό έργο του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου “Εγώ, ο Σωσίας του Χίτλερ” του συγγραφέα Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη.

Επίσης, για το βιβλίο μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης και ο Διευθυντής εκδόσεων Δρ. Ανδρέας Σταματόπουλος. Αποσπάσματα διάβασαν ο Ανδρέας Καρακόκκινος, ποιητής και τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΕΚ, κα Χριστίνα Μιχαλοπούλου – Φιλιπποπούλου, κα Αγνή Παγούνη – Διαμαντή, κα Κατερίνα Δροσινού – Λακασά, κα Βίκυ Εξαδακτύλου, κα Άννα Παπαθανασίου. Ακολούθησε μουσική performance από τους Jitterbugs skg και τον ιδρυτή τους Ηλία Καλπάκα, μέλος Δ.Σ. ΣΠΕΚ.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο online:
Βιβλιοπωλείο Πολιτεία
Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου – Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα: Δρ. Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης: Γεννήθηκε στη Λάρνακα. Μαθηματικός (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1971), Οικονομολόγος (ΑΣΟΕΕ, 1975). Αριστοβάθμιος Διδάκτωρ  Στατιστικής Οικονομικών (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1978). Στον Όμιλο Λαϊκής Τράπεζας (1978-2001) διεύθυνε Τμήματα Ερευνών, Προγραμματισμού, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της, ενώ για σειρά ετών υπηρέτησε ως Βοηθός Γενικού Διευθυντή. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια Κύπρου σε επίπεδο MBA (1990-2008). Υπηρέτησε ως Μέλος στο Δικαστήριο της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών Κύπρου. Εξέδωσε επιστημονικά συγγράμματα (Ομοσπονδία, Ενέργεια, Στρατηγική Πολιτιστικής Διπλωματίας), 8 ποιητικές συλλογές, Ανθολογία Ποίησης Τουρκοκυπρίων, τρία θεατρικά έργα, διηγήματα, Δοκίμια, Κριτική Θεάτρου. Ετοιμάζει 9η Ποιητική Συλλογή, έργο για τον Ζήνωνα Κιτιέα, 9 Ανθολογίες Ποίησης Νομπελιστών (Γαλλίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Πολωνίας, Αγγλόφωνων, Ισπανόφωνων, Χιλής, Σουηδίας, Ινδίας). Επί σειρά ετών υπήρξε Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην ΕΕ ως λογοτέχνης (Γαλλία, Γερμανία). Το 2014 η Διεθνής Ακαδημία ARTS-SCIENCE-LETTRES του απένειμε το Επίχρυσο Μετάλλιο για τη συμβολή του σε Ποίηση/Λογοτεχνία και Επιστήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες, δημοσιεύθηκαν σε Ανθολογίες, ορισμένα μελοποιήθηκαν. Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ «Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου».

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) είναι ένα σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε από την Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ και τον Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη διαπιστώνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας υποδομής για την οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και την προστασία της Γλώσσας μας, της Παράδοσης, της Λαογραφίας, της Καλλιτεχνικής και Λογοτεχνικής Δημιουργίας και γενικά της προσφοράς στον Πολιτισμό, με τη συνέργεια επιστημόνων, ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, που με ζήλο παράγουν πολιτισμό. Το Όραμα του ΣΠΕΚ είναι να προωθήσει τον Πολιτισμό σε όσο το δυνατό περισσότερους Έλληνες, Κύπριους και Απόδημους. Η Αποστολή του ΣΠΕΚ είναι να δομήσει λειτουργικές και αποτελεσματικές δράσεις, υποδομές, διασυνδέσεις, ν’ αναπτύσσει προγράμματα και σχέσεις για που θα ενώνουν τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς και επιστήμονες προς κοινούς στόχους. Για την αποστολή αυτοί συνεργάζονται Σύμβουλοι και οργανισμοί εντός ή εκτός Ελλάδος συνεργάτες και Μέλη του Συνδέσμου, με ζήλο και αλληλεγγύη. Ο ΣΠΕΚ προκειμένου να εμπλουτίσει μελλοντικά το πολιτισμικό τοπίο της Ομογένειας, της Κύπρου και ιδίως της Ελλάδας σχεδιάζει α) να καθιερώσει την Πολιτιστική Διπλωματία, σε συνεργασία με φορείς Πολιτισμού σε ξένες χώρες, με ξένες πρεσβείες και επιτόπια ιδρύματα, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, και β) να αναπτύξει διαδικτυακό κόμβο – μια διεθνή, ελληνική, ψηφιακή, πλατφόρμα γραμμάτων, τεχνών, λαογραφίας, επιστήμης, που  θα λειτουργεί με ψηφιακά, τηλεματικά, οπτικοακουστικά μέσα υψηλής τεχνολογίας, προσβάσιμα διεθνώς, υπό τη μορφή ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας. Θα παρουσιάζονται πορτρέτα, αξιόλογων απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, καλλιτεχνών και επιστημόνων με ένα δομημένο ατομικό εργοβιογραφικό προφίλ.

γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
φιλόλογος – συγγραφέας – παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού