Σεισμός 5,7R στη Ρουμανία

Μια σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το βράδυ την ανατολική Ρουμανία, χωρίς να αναφερθούν θύματα, όπως ανακοίνωσε το εθνικό ινστιτούτο γεωφυσικής της χώρας.

 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή Βράντσα, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από το Φοξάν της ανατολικής Ρουμανίας.

 

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 39 χιλιομέτρων και έγινε αισθητή και στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι.

 

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Ρουμανίας (IGSU) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο σεισμός δεν προκάλεσε θύματα, ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

 

Στην περιοχή Βράντσα της ανατολικής Ρουμανίας συναντώνται τρεις τεκτονικές πλάκες και η περιοχή αυτή είναι από τις πιο σεισμογενείς στην Ευρώπη.

 

Η πιο πρόσφατη σεισμική δόνηση τέτοιας ισχύος είχε καταγραφεί στην ανατολική Ρουμανία στις αρχές του Οκτωβρίου του 2013. Και εκείνος ο σεισμός, μεγέθους 5,5 βαθμών, δεν είχε προκαλέσει θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

 

Ένας από τους πιο πολύνεκρους και καταστροφικούς σεισμούς στη σύγχρονη ιστορία της Ρουμανίας είχε πλήξει τη χώρα το 1977, όταν μια δόνηση 7,2 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.574 ανθρώπους.