Σενάρια για αύξηση τιμών 3% στο ρεύμα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σενάρια για αύξηση της τάξης του 3% στους λογαριασμούς ρεύματος έχει τροφοδοτήσει η σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο στο τέλος του χρόνου, αν δεν ληφθούν μέτρα, υπολογίζεται να φθάσει στα 250 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕ μελετά αρκετές εναλλακτικές για τον επιμερισμό του πρόσθετου κόστους στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών- έχοντας ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των βιομηχανιών- καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας πιέζει προκειμένου η αύξηση να μη βαρύνει ή να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν, για τους οικιακούς καταναλωτές. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ακόμα και η νέα περικοπή των εγγυημένων τιμών για υψηλής απόδοσης φωτοβολταϊκά και η μεταφορά του ΕΤΜΕΑΡ από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι οι στάνταρ χρεώσεις, όπως το τέλος μεταφοράς για το δίκτυο ηλεκτρισμού, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), κ.λπ. που συνοδεύουν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως παρόχου, ενώ ανταγωνιστική είναι η χρέωση ενέργειας, όπως την τιμολογεί κάθε πάροχος.

Ανεξαρτήτως του τρόπου που θα επιλεγεί, η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ πρέπει να οριστικοποιηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και οπωσδήποτε μέσα το καλοκαίρι, καθώς το όλο θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών. Περιλαμβάνεται στα «προαπαιτούμενα» του Σεπτεμβρίου, μαζί με άλλα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς το μηδενικό έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ αποτελεί υποχρέωση της χώρας από το δεύτερο μνημόνιο.

Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, επισημαίνουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπες με δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις εξ αιτίας, αφενός των καθυστερήσεων στην αλλαγή μεθοδολογίας του ΕΤΜΕΑΡ, όσο και του τρόπου που αυτό θα υπολογίζεται στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά καταγγελία σχετικά με τη συμβατότητα της υφιστάμενης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ στη βιομηχανία και η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να στείλει τις προτάσεις της στην Κομισιόν εδώ και περίου ένα χρόνο. Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να εκδοθεί σχετικά σύντομα και αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού ώστε να είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε η βιομηχανία κινδυνεύει με πρόστιμα και μάλιστα με αναδρομικό χαρακτήρα. Σε πρόσφατη επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, επισημαίνει ότι η βιομηχανία μπορεί να κληθεί να πληρώσει επιπρόσθετα για τα έτη 2014 και 2015, ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ ανά έτος, επιβάρυνση που θα επωμιστούν κυρίως η ΛΑΡΚΟ και η «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ ζητά η μέθοδος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία να διαμορφωθεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. (σύνδεση με ακαθάριστη προστιθέμενη αξία), σε συνδυασμό με καθορισμό ελάχιστης χρέωσης 1 ευρώ/MWh, ανεξαρτήτου ύψους κατανάλωσης.

Πηγή: Ημερησία