Σφαγή το ασφαλιστικό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η σφαγή που φέρνει το νέο ασφαλιστικό που ψήφισαν οι πάντα άξιοι του μισθού τους 153 κυβερνητικοί βουλευτές, μόνο βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν φέρνει. Παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ έως το 2019 από τη μείωση των συντάξεων και τη μεγάλη αύξηση των εισφορών το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο.

Το βαρύ τσεκούρι στις υπάρχουσες συντάξεις, αλλά και στις μελλοντικές, θέτει τέλος σε οποιαδήποτε δυνατότητα είχαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους και ταυτόχρονα να μπορούν να συντηρούν τις οικογένειες των παιδιών τους. Οι συντάξεις ήταν το μοναδικό ανάχωμα που είχε απομείνει στους συνταξιούχους και στις οικογένειες των παιδιών τους για να μπορούν να επιβιώνουν με κάποια αξιοπρέπεια και να μπορούν, όσοι είχαν ακόμη τη δυνατότητα, να πληρώνουν τα δάνειά τους για να σώσουν τα σπίτια τους.

Το ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με το νέο φορολογικό, που αυξάνει και την έμμεση φορολογία σε είδη πρώτης ανάγκης απαραίτητα για την επιβίωση του φτωχότερου τμήματος του ελληνικού λαού, δεν είναι απλά σφίξιμο της θηλιάς στο λαιμό των φτωχότερων στρωμάτων του λαού. Είναι κλωτσιά στο σκαμνί που μέχρι τώρα στέκονταν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι βέβαιη εξόντωση. Είναι σίγουρη φτωχοποίηση. Είναι καταδίκη.

Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι αν έφερνε αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ο νυν πρωθυπουργός θα καλούσε το λαό σε γενικό ξεσηκωμό και επανάσταση. Και τώρα τα φέρνει ο ίδιος. Μέτρα επαχθέστατα, που δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο επιβίωσης, κανένα φως σωτηρίας στον ορίζοντα για κανέναν άλλο παρά μόνο για τα ξένα funds που θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να έχουν δούλους αντί για εργαζόμενους.

Κι αυτό γιατί το νέο ασφαλιστικό προβλέπει μείωση έως και 30% στις νέες συντάξεις, μείωση έως και 40% στις αναπηρικές συντάξεις, μείωση έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις, μείωση έως και 15% στο εφάπαξ, μείωση 32% στο μέρισμα του Δημοσίου, μαχαίρι έως και 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται σήμερα, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1/1/2020. Ακόμη, το νέο ασφαλιστικό προβλέπει εισφορά 7% στους μισθωτούς – εργοδότες για το ΕΤΕΑΠ από 1η Ιουνίου 2016, εισφορά 7% στους αυτοαπασχολουμένους για το ΕΤΕΑμ από την 1η Ιουνίου 2016, εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και επιστημόνων από την 1η Ιανουαρίου 2017, εισφορά 14% επί του εισοδήματος των αγροτών από 1-1-2017, εισφορά 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, εισφορά 7,1% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, εισφορά 6% στις κύριες συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1-7-2015) και εισφορά 6% στις επικουρικές υπέρ του ΕΟΠΥΥ (ισχύει από 1-7-2015).