Σφοδρή επίθεση του Σκοπιανού προέδρου στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση σε τρία μέτωπα για τα γεγονότα στην Ειδομένη κάνει ο Πρόεδρος της FYROM Γκιόργκι Ιβανόφ σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Mega.

Ο κύριος Ιβανόφ, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι η δικιά τους αστυνομία επέβαλε την τάξη στη μεθόριο. “Οι Αρχές της “Μακεδονίας” πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει οι ελληνικές Αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα για μαζική είσοδο μεταναστών στην επικράτειά μας. Επομένως, καλώ την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης από όπου ξεκίνησαν αυτές οι παράνομες απόπειρες να περάσουν οι μετανάστες στην επικράτειά μας και να διασχίσουν το διάδρομο που έκλεισε με απόφαση των Βρυξελλών”, λέει σχετικά μιλώντας στην Αλεξία Τασούλη.

Επιπλέον κατηγορεί την Αθήνα για ανοχή στους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές – υποκινητές των προσφύγων. “Είχαμε επίσης ζημιές σε μέσα και εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας και σε περιουσίες ιδιωτικές και κρατικές. Αντί να στέλνει διαβήματα το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές -τους ανθρώπους που οργάνωσαν όλα αυτά και μοίραζαν φυλλάδια στα Αραβικά προετοιμάζοντας παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας ενημέρωσε όλες τις χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Όλα είναι καταγεγραμμένα”, λέει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος φτάνει στο σημείο -απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο- να παραδίδει μαθήματα ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. “Όσο ισχύει αυτή η απόφαση, θα τη σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας. Δεν αρμόζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που συμμετείχε στην απόφαση για το κλείσιμο του διαδρόμου να μη σέβεται αυτήν την απόφαση και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια γείτονος χώρας επιτρέποντας την παράνομη είσοδο μεταναστών. Δεν υπήρξε συντονισμός, ούτε είχαμε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη. Αν είχαμε πληροφορίες, θα το είχαμε αποτρέψει και θα λαμβάναμε μέτρα”, λέει στο MEGA, ενώ προσθέτει σχετικά:

“Το ίδιο ισχύει για όλες τις υπηρεσίες που δεν ανταλλάζουν πληροφορίες για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με την οποία έκλεισε ο Βαλκανικός Διάδρομος. Είχαμε ήδη ένα ατύχημα στις 14 Μαρτίου σε μια πανομοιότυπη απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών στην επικράτειά μας. Να σας θυμίσω ότι τότε είχαμε τρία θύματα που πνίγηκαν σε ποτάμι λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Απ’ την έναρξη της κρίσης και μετά είχαμε εκατοντάδες τραυματίες αστυνομικούς εξαιτίας συμβάντων στην ελληνική επικράτεια”.

Ο Γκιόργκι Ιβανόφ πρόσθεσε επιπλέον, μιλώντας στο Mega, ότι αστυνομικοί κρατών-μελών της ΕΕ που βοηθάνε τους αστυνομικούς της χώρας του ενημέρωσαν τις χώρες τους για το περιστατικό.

“Η προσφυγική κρίση ήταν μια ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων “Μακεδονίας”-Ελλάδας διότι αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση που επηρεάζει και τις δυο χώρες. Η ελληνική πλευρά όμως έχασε την ευκαιρία. Υπάρχει ακόμη χρόνος”, λέει.

“Τα λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενεργοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και όχι μέσω της ανακοίνωσης γραφειοκρατικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ η “Μακεδονία” εκπλήρωσε όλους τους όρους για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το 2008 όταν η Ελλάδα έθεσε βέτο και εκπληρώσαμε όλους τους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ το 2009 όταν λάβαμε την πρώτη θετική Έκθεση Προόδου που προέτρεπε στην έναρξη των διαπραγματεύσεων”, προσθέτει.

Ο Πρόεδρος της FYROM καταλήγει λέγοντας: “Επομένως, σε ό,τι αφορά τη ‘Μακεδονία’ και τις υποχρεώσεις της έχουμε κάνει τα πάντα. Εναπόκειται πλέον στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ‘Μακεδονία’”.