Συλλήψεις για αρχαιοκαπηλία στον Λαγκαδά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνελήφθησαν έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δύο άτομα που ενέχονται σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Πρόκειται για 71χρονο ημεδαπό, και 53χρονο αλλοδαπό, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τις κατά περίπτωση παραβάσεις των Νόμων για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διευκόλυνσης παραμονής μη νόμιμου αλλοδαπού τρίτης χώρας και παράνομης επανεισόδου.

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 23-01-2016 στην οικία του 71χρονου, σε περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, εντός της οποίας βρισκόταν και ο 53χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (260) νομίσματα (3 ασημένια και 257 χάλκινα), τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, μέρος των οποίων φαίνεται να χρονολογείται από την κλασική μέχρι βυζαντινή εποχή (5ος  αιώνας π.Χ. – 15ος αιώνας μ.Χ.).
  • (4) λυχνάρια, που επίσης εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του προαναφερόμενου Νόμου και φαίνεται να ανήκουν στην πρωτοβυζαντινή και βυζαντινή εποχή (4ος αιώνας μ.Χ. – 15ος αιώνας μ.Χ.)
  • (10) βιβλία με ξενόγλωσσους τίτλους, που αφορούν σε νομίσματα
  • (5) μεγεθυντικοί φακοί
  • (7) φύλλα χάρτου με χρηματικά ποσά κατά αντιστοιχία με αριθμούς αντικειμένων από οίκους δημοπρασιών.

Σημειώνεται ότι ο 71χρονος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για την οποία έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης.

Επίσης προέκυψε, ότι ο 53χρονος είχε απελαθεί στο παρελθόν, έχοντας απαγορευθεί η είσοδός του στην ελληνική επικράτεια, ενώ από την επιστροφή του και έπειτα φιλοξενούταν στην οικία του 71χρονου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.