Σήμερα η μεταφορά των μεταναστών απο το Τάε Κβον Ντο στο χόκεϊ

ΦΩΤΟ: SOOC

ΦΩΤΟ: SOOC

«Ναυάγησε» το σχέδιο της δημιουργίας μεγάλου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο Ελληνικό μετά την έντονη αντίδραση των δημάρχων της Νοτίου Αττικής. Σε Χίο και Λέρο αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου εδώ και λίγες ημέρες εκτελούνται εργασίες και μεταφέρονται κοντέινερ, σε μια προσπάθεια να «είμαστε έτοιμοι» ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό μεθαύριο. Αλυτο παραμένει το θέμα της δημιουργίας δομών φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και όσων δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, εφόσον δεν έχει βρεθεί ακόμα χώρος στην Αττική.

Σήμερα το μεσημέρι θα κλείσει το Τάε Κβον Ντο για τους μετανάστες (χθες στον χώρο βρίσκονταν 1.200 άτομα) και θα λειτουργήσει και πάλι η Ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ στο Ελληνικό όπου εκτιμάται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 700 άτομα. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν διευκρίνισε πού θα μεταβούν όσοι ενδεχομένως δεν χωρέσουν στο γήπεδο χόκεϊ. Μετά και τη δεύτερη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τους δημάρχους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου και Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού προς το παρόν δεν προβλέπεται επέκταση των εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία των μεταναστών. Το γήπεδο χόκεϊ θα χρησιμοποιηθεί έως τον Μάρτιο υπό τη φύλαξη της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η είσοδος και η έξοδος θα είναι ελεγχόμενες.

«Επειτα από γόνιμο και εξαντλητικό διάλογο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν η πρώην Ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ στο Ελληνικό να χρησιμοποιηθεί για προσωρινή στέγαση προσφύγων και μεταναστών, διασφαλίζοντας συγχρόνως την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για τους κατοίκους της περιοχής» ανέφερε ο κ. Μουζάλας αμέσως μετά τη συνάντηση, επισημαίνοντας τη συμβολή της Ελληνικό Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ στο εγχείρημα «στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους για την αξιοποίηση του ακινήτου».

Σε Χίο και Λέρο είναι έντονες οι προετοιμασίες ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού για την οποία, πάντως, οι τοπικές αρχές δεν έχουν επίσημη ενημέρωση.
Στη Χίο από το προηγούμενο Σάββατο ο στρατός πραγματοποιεί εργασίες στον χώρο όπου έχει προβλεφθεί να χωροθετηθεί το hotspot του νησιού. Πρόκειται για έκταση 35 στρεμμάτων όπου βρίσκεται παλαιό εργοστάσιο, σε τμήμα της οποίας στεγάζονται οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης του δήμου. Ο Δήμος Χίου σχεδίαζε να αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση (σ.σ. έχει γίνει εκτίμηση της αξίας του ακινήτου από το υπουργείο Οικονομικών) προκειμένου να εγκαταστήσει κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, οπότε εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο. Ηδη από τον Οκτώβριο συνεργεία του δήμου έχουν πραγματοποιήσει εργασίες στον χώρο, ωστόσο η διαδικασία της αγοράς έχει παγώσει δεδομένου ότι η δημοτική αρχή αναμένει τις αποφάσεις –και τη βοήθεια– του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Προς το παρόν στη Χίο λειτουργεί, επίσης με πρόνοια του δήμου, κέντρο καταγραφής στα Ταμπάκικα, ενώ οι μετανάστες φιλοξενούνται, έως ότου φύγουν για την Αθήνα, σε προσωρινό καταυλισμό στο βόρειο μέρος της τάφρου του κάστρου όπου έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι του ΟΗΕ.

Την Τρίτη πάντως, στην ακτή «Κουτσουπιά», κοντά στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής, βρέθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης 47 Ιρακινοί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και 13 παιδιά. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες όπου εντοπίζονται μετανάστες στη συγκεκριμένη ακτή. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν βρεθεί εγκαταλελειμμένοι 40 Ιρακινοί, μεταξύ αυτών 18 ανήλικοι, που είχαν αποπλεύσει με ταχύπλοο από τα βόρεια παράλια της Τουρκίας και διασχίζοντας το βόρειο Αιγαίο αποβιβάστηκαν στο ίδιο σημείο.

Αύξηση ροών στη Λέσβο

Στο μεταξύ λόγω της καλοκαιρίας αυξήθηκαν και πάλι οι ροές στη Λέσβο, ενώ περίπου 1.000 άτομα φθάνουν καθημερινά και στη Χίο. Τρεις σοροί μεταναστών εντοπίστηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή κοντά στις ακτές της γειτονικής χώρας, ενώ οι ελληνικές αρχές ερευνούν τη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, για τον εντοπισμό άλλων τριών αγνοουμένων.

Στη Λέσβο έχουν φθάσει αρκετοί μετανάστες που ζητούν να καταγραφούν και πάλι γιατί έχασαν τα χαρτιά τους, με στόχο προφανώς να ταυτοποιηθούν ως υπήκοοι χωρών με προσφυγικό προφίλ. Στον Πειραιά αποβιβάστηκαν χθες 3.350 μετανάστες που έφθασαν με πλοία από τα νησιά.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή