Σήμερα η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία

Το νέο κυβερνητικό σχήμα παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εμανουέλ Βαλς, μετά την χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησής του με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ.

 

Ο Μοντεμπούρ με ένα νέο πύρινο λόγο αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετέχει στη νέα κυβέρνηση, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην πολιτική που επιβάλλουν στις χώρες της Ευρώπης η Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων είναι ένας οικονομικός παραλογισμός που καταπνίγουν την ανάπτυξη».

 

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό», με τον Φρανσουά Ολάντ να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και να ζητάει από τον Εμανουέλ Βάλς την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

 

Οι βουλευτές της Δεξιάς πτέρυγας εξαπέλυσαν επίθεση στους σοσιαλιστές για την κυβερνητική κρίση και για την πολιτική που ακολουθούν, ενώ η ηγέτης του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρί Λεπέν, ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

 

Πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία θεωρούν πως ο Φρανσουά Ολάντ είναι πλέον ένας «γυμνός βασιλιάς» παγιδευμένος από τις επιλογές του και κυρίως από την στροφή στις φιλελεύθερες πολιτικές γεγονός που απογοήτευσε όσους τον στήριξαν.

 

Αυτό επιβεβαιώνει και η χθεσινή επιστολή της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λοράνς Φιλιπετί στο Γάλλο πρόεδρο, με την οποία έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί να βρίσκεται στο νέο υπουργικό συμβούλιο καθώς όπως υποστηρίζει, ο Ολάντ έκοψε κάθε προσπάθεια διαλόγου με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ από την Ισπανία όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Γάλλος πρόεδρος θα καταφέρει να εφαρμόσει την μεταρρυθμιστική του ατζέντα λέγοντας πως για το λόγο αυτό κάνει πολύ γενναία βήματα.