Σίμος Δανιηλίδης: «Αναγκαία τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης…»

dia-biou-mathisis-simos-daniilidis-neapoli-sykies

Αποφασισμένος να διεκδικήσει με κάθε τρόπο τη συνέχιση των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης, που απειλούνται με κατάργηση, είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Πεπεισμένος όχι μόνο για την ουσία, αλλά και για την αναγκαιότητα των προγραμμάτων αυτών, που βελτιώνουν το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο των πολιτών, ο δήμος αλλά και εν γένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στην κατάργησή τους, από τη στιγμή μάλιστα που η χρηματοδότησή τους αντλείται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στην εκδήλωση απονομής των βεβαιώσεων παρακολούθησης σε περίπου 700 πολίτες που παρακολούθησαν για ένα εξάμηνο το πρόγραμμα του Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης στο δήμο, αναφέρθηκε με αποφασιστικότητα στο μείζον αυτό θέμα.

«Θα πω με πίκρα ότι μέχρι στιγμής η επίσημη απόφαση της ελληνικής Πολιτείας είναι να σταματήσουν  εδώ αυτά τα προγράμματα και εμείς πολεμάμε να τα συνεχίσουμε. Είναι λάθος, κυρίως, λόγω του ότι η χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών είναι εξασφαλισμένη από το  Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και τα κονδύλια διατίθενται για την επιμόρφωση και την επανακατάρτιση των πολιτών. Δεν επιβαρύνεται, δηλαδή, το ελληνικό κράτος ούτε ένα ευρώ, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ή δικαιολογία για την κατάργησή τους», ανέφερε. Όπως τόνισε, τα προγράμματα αυτά που στηρίζονται σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δίνουν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να επιμορφωθούν, ενώ αποτελούν ευκαιρία απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους.

Στα ευρωπαϊκά όργανα

«Ελπίζω, από το πείσμα που μας διακατέχει, και όπως έχουμε πετύχει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να συνεχιστούν και τα κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα, να τους πείσουμε, να τους αναγκάσουμε να συνεχιστούν αυτά τα προγράμματα γιατί είναι απαραίτητα», πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης για να υπογραμμίσει με έμφαση ότι «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά όργανα, με το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έτσι ώστε , ακόμη κι αν επίσημα η Πολιτεία, για δικούς της λόγους, δεν υποβάλει φακέλους με τους οποίους να διεκδικεί τη συνέχιση των προγραμμάτων αυτών, να μας δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουμε εμείς ως δήμοι, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, το αίτημα αυτό». «Επειδή πιστεύουμε στην ουσία και στην αναγκαιότητα αυτών των προγραμμάτων, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να πετύχουμε την επαναλειτουργία τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απονέμοντας τις βεβαιώσεις παρακολούθησης στους περίπου 700 πολίτες που επιμορφώθηκαν το προηγούμενο διδακτικό εξάμηνο, ο δήμαρχος συνεχάρη τον καθένα προσωπικά. «Η καλή εκπαίδευση και επιμόρφωση είναι στοιχείο της ευημερίας μας και της εσωτερικής ισορροπίας. Αγωνιστήκαμε και καταφέραμε, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος, να λειτουργούμε σήμερα 100 και πλέον τμήματα Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης, τα οποία παρακολουθούν περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες σε δεκάδες αντικείμενα και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.