Συναγερμός στο Μαξίμου μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου, στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.Στη σύσκεψη το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα και του επικεφαλής της ΕΥΠ Γρ. Ρουμπάτη, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια και οι τρόποι αντίδρασης της πολιτείας.

Η Αθήνα αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο «εφιαλτικά», σύμφωνα με τη συλλογιστική κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, σενάρια:

Πρώτον, το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών το οποίο θα λειτουργούσε σαν ντόμινο καθιστώντας επί της ουσίας την Ελλάδα «αποθήκη ψυχών», αφού οι προσφυγικές ροές μη μπορώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την υπόλοιπη Ευρώπη θα εγκλωβίζονταν στη χώρα μας. Ήδη οι ηγέτες της G20 χθες στην Τουρκία συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεών τους. Σε αυτήν μάλιστα την περίπτωση οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν τρομοκρατικά χτυπήματα από τζιχαντιστές και εντός της χώρας.
Δεύτερον μία χερσαία επέμβαση της Δύσης στη Συρία. Σε αυτήν την περίπτωση η εκτίμηση των Ελλήνων επιτελών είναι ότι αφενός θα έχουμε «έκρηξη» του προσφυγικού κύματος, αφετέρου έξαρση των θρησκευτικών παθών και ενδεχομένως έναν «πόλεμο» Δύσης – Ισλάμ στον οποίο μπορεί να συμμετέχουν και πληθυσμοί που σήμερα δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ριζοσπασικού Ισλάμ.

Και στις δύο περιπτώσεις η εκτίμηση είναι πως η χώρα μας και εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και εξαιτίας των παραδοσιακά καλών σχέσεων που διατηρούσε και διατηρεί ακόμη με τον μοιυσουλμανικό κόσμο θα βγει πολλαπλώς ζημιωμένη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας χθες Κυριακή εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση πέρα από το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει από ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων και του χώρου Σένγκεν έχει να αντιμετωπίσει και τον «πονοκέφαλο» του περάσματος τρομοκρατών από την Ελλάδα, αφού ήδη πιστοποιήθηκε ότι ένας εκ των τρομοκρατών στο Παρίσι εισήλθε στην Ευρώπη μέσω Λέρου.

Επί του παρόντος από το καλοκαίρι του 2014 λειτουργεί μια «αντι-τζιχαντιστική» ομάδα αποτελούμενη από στελέχη της πρώην ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας, η οποία επικεντρώνεται στη διέλευση ή διαμονή ακραίων τζιχαντιστών στην Ελλάδα. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο 20 αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκπαιδεύτηκαν από στελέχη της Σκότλαντ Γιάρντ, στη διαχείριση και αντιμετώπιση σεναρίων επιθέσεων του Ι.Κ. στη χώρα μας.

Πηγή: Ναυτεμπορική