Συνάντηση Περικλή Μήτκα με την Πρέσβη του Ισραήλ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνάντηση με την Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα. Irit Ben–Abba, είχε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, στην Πρυτανεία, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο μια ευρύτερης προσπάθειας ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας του ΑΠΘ με Πανεπιστήμια του Ισραήλ, όπως το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, για τη δημιουργία διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, αλλά και για ενίσχυση της έρευνας. Η Πρέσβης εξέφρασε ενδιαφέρον για ερευνητική συνεργασία σε τομείς όπως οι υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο και η νανοτεχνολογία, όπου το ΑΠΘ έχει αξιοσημείωτο επιστημονικό έργο και πολλές διακρίσεις.

Ο κ. Μήτκας έθεσε το ζήτημα παροχής υποτροφιών σε φοιτητές του ΑΠΘ που θα επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε πανεπιστήμια του Ισραήλ. Πέρα από την οικονομική στήριξη, οι υποτροφίες αποτελούν κίνητρο και “ανεβάζουν” τα Πανεπιστήμια του Ισραήλ στις προτιμήσεις των φοιτητών.

Επίσης, συζητήθηκε η συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης για την Έδρα των Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ (μέσω της οποίας προσφέρονται για το 2015-2016 τέσσερα μαθήματα επιλογής σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής), αλλά και η πρόσβαση στα αρχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο τη μελέτη και τη ψηφιοποίηση τους.