Συνεχίζει να παρανομεί ο ΟΑΕΕ εις βάρος δανειολήπτη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τον κίνδυνο κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας και τραπεζικών καταθέσεων αντιμετωπίζει δανειολήπτης από τη συνεχιζόμενη παρανομία του ΟΑΕΕ, που αγνοεί εισαγγελική εντολή και αρνείται να του παράσχει βεβαίωση οφειλών, ώστε να υπαχθεί στο νέο νόμο Κατσέλη.

Το θέμα κατήγγειλε τη περασμένη Τετάρτη ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΑΕΕ, αν και έστειλε απάντηση στην οποία αναφέρει το κεφάλαιο και τις προσαυξήσεις των οφειλών του συγκεκριμένου δανειολήπτη, σημειώνει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αποτελεί βεβαίωση οφειλών σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη. Δηλαδή δεν είναι η προσήκουσα βεβαίωση οφειλών που πρέπει να προσκομίσει στα δικαστήρια ο οφειλέτης για να ληφθεί υπόψη ώστε υπαχθεί στο νέο νόμο Κατσέλη, για να σώσει την ακίνητη περιουσία του. Με την ενέργειά του αυτή, ο ΟΑΕΕ καταστρατηγεί το δικαίωμα του δανειολήπτη για έννομη προστασία, καθώς για να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη ένας δανειολήπτης, πρέπει να έχει σωρευτικά οφειλές και προς τα πιστωτικά ιδρύματα και προς τους δημόσιους οργανισμούς, δηλαδή προς το Δημόσιο.

«Ο ΟΑΕΕ συνεχίζει να παρανομεί και να μην υπακούει στην εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με το σκεπτικό ότι δεν έχουν βεβαιωθεί οι οφειλές στο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το σκεπτικό αυτό όμως δεν ισχύει γιατί το ΚΕΑΟ θεσμοθετήθηκε για την είσπραξη των οφειλών. Γιατί υποτίθεται ότι εκεί πηγαίνουν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές», εξηγεί στο Radio1d.gr η δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδας, Στέλλα Σαμαρά, που παρέχει νομική βοήθεια στο συγκεκριμένο δανειολήπτη. «Δεν μπορεί κάποιος να ρυθμίζει την οφειλή του στον ΟΑΕΕ, να είναι ήδη ληξιπρόθεσμη και να μην του δίνει μετά, εφόσον δεν έχει τηρήσει πάλι τη ρύθμιση, βεβαίωση οφειλών. Κι αυτό γιατί όταν κάποιος ρυθμίζει μια οφειλή, είναι ήδη ληξιπρόθεσμος και οι οφειλές είναι ήδη βεβαιωμένες», προσθέτει η Στ.Σαμαρά.

Άρα ο ΟΑΕΕ έπρεπε νομίμως να δώσει τη βεβαίωση οφειλών. Αυτό που συμβαίνει είναι οξύμωρο. Παρ’ όλα αυτά ζούμε στην Ελλάδα που ο ΟΑΕΕ μπορεί να μην συμμορφώνεται ούτε σε εισαγγελική εντολή και ακόμη περισσότερο, να μην έχει καμία συνέπεια. Κι αυτό, παρ’ ότι έχει δώσει την εντολή ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει εξετάσει όλες τις παραμέτρους, βάσει των οποίων έπρεπε να δοθεί στον οφειλέτη ένα αντίγραφο οφειλών, το οποίο θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο και τις προσαυξήσεις. Αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς του ΟΑΕΕ, είναι να μην έχει μπορέσει μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος δανειολήπτης να έχει καταθέσει την αίτηση για ένταξη στο νέο νόμο Κατσέλη, και να έχει μείνει απροστάτευτος.

Οπότε, αναγκάζεται τώρα ο συγκεκριμένος δανειολήπτης, για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά του, να καταθέσει αίτηση στο Ειρηνοδικείο, να αναφέρει το κώλυμα που αντιμετωπίζει στον Ειρηνοδίκη, ώστε ως δικαστήριο να προβούν κι αυτοί στις ανάλογες ενέργειες.

Βεβαίως θα ακολουθήσουν μηνύσεις. Γιατί όποιος δεν συμμορφώνεται σε μια εισαγγελική εντολή, υπάρχουν μηνύσεις για παραπτώματα όπως είναι η απήθεια και η παράβαση καθήκοντος. Στις ενέργειες αυτές θα προβούμε αν δεν συμμορφωθεί η διοίκηση του ΟΑΕΕ στην εισαγγελική εντολή.

Radio1d.gr