«Σκέτη τρέλα» αποκαλεί τη συμπεριφορά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας το Κρεμλίνο

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κινητοποιηθεί πλήρως προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που το Κρεμλίνο θεωρεί ως μία άνευ προηγουμένου απειλή από την Τουρκία έπειτα από την κατάρριψη ενός από τα πολεμικά αεροπλάνα της από τουρκικό F-16, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ αποκάλεσε τη συμπεριφορά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας «σκέτη τρέλα» και είπε πως ο χειρισμός της κρίσης από την Άγκυρα μετά το συμβάν θυμίζει «θέατρο του παραλόγου».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει με τέτοιο τρόπο ένα ρωσικό αεροπλάνο από πίσω», είπε ο Πεσκόφ στη ρωσική τηλεοπτική εκπομπή News on Saturday, αποκαλώντας «κινούμενα σχέδια» τις αποδείξεις που παρουσίασε η Τουρκία που φέρεται να δείχνουν πως το ρωσικό Su-24 είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο Πεσκόφ είπε πως η κρίση είχε ως αποτέλεσμα ο Πούτιν, οι υπουργοί του οποίου ετοιμάζουν οικονομικά μέτρα σε αντίποινα, να «κινητοποιηθεί» με τον τρόπο που το κάνει ένας στρατός σε καιρούς έντασης.

«Ο πρόεδρος είναι κινητοποιημένος, πλήρως κινητοποιημένος, κινητοποιημένος στον βαθμό που απαιτούν οι περιστάσεις» σημείωσε.

«Οι περιστάσεις δεν έχουν προηγούμενο. Το γάντι που πετάχτηκε μπροστά στη Ρωσία είναι χωρίς προηγούμενο. Έτσι φυσικά η αντίδραση είναι ανάλογη με την απειλή αυτή» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως ο Πούτιν είναι ενήμερος για το τουρκικό αίτημα να συναντήσει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για το κατά πόσον η συνάντηση αυτή θα γίνει.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν ότι τα πολεμικά αεροπλάνα τους θα σταματήσουν να πετούν πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, λέγοντας πως οι στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διακοπεί και πως η γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων δεν υφίσταται πλέον.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, μίλησε επίσης για το πώς ο γιος του Ερντογάν έχει ένα «ορισμένο ενδιαφέρον» στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ο Πούτιν έχει πει πως το πετρέλαιο από το συριακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκει τον δρόμο του για την Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει κάνει λόγο για συκοφαντία και ζήτησε όποιος προβαίνει σε τέτοιες κατηγορίες να τις στηρίξει με αποδείξεις.