Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/KONSTANTINOS TSAKALIDIS

ΦΩΤΟ: FOSPHOTOS/KONSTANTINOS TSAKALIDIS

Δυναμική επανεκκίνηση της προσπάθειας που ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα αποφάσισαν, από σήμερα κιόλας, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Μεγάλη μερίδια του αγροτικού κόσμου κάνει λόγο για συναισθήματα «απογοήτευσης και οργής», ύστερα και από το «ναυάγιο», όπως χαρακτηρίζουν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του Αθηναικού Πρακτορείου, αλλά κυρίως αποτυπώνεται στον σχεδιασμό των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά και τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το μενού των σημερινών κινητοποιήσεων είναι πλούσιο και πέραν των αποκλεισμών, πολύωρων και επ’ αόριστον, αφορά και σε μετακινήσεις μπλόκων σε άλλα σημεία πιο κομβικά προς ενδυνάμωσή τους, αλλά και σε συνέχιση των διαβουλεύσεων, με στόχο να ενοποιηθούν όλοι σε μια κινητοποίηση «εναλλακτικής μορφής μεν, καταλυτικής όμως δε», όπως λένε. Τονίζεται ότι από όλες τις περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, δυνάμεις των μπλόκων κατευθύνονται με κάθε μέσον στο τελωνείο του Προμαχώνα, ενώ στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των μπλόκων της Κεντρικής Μακεδονίας στα Γιαννιτσά.

Στο πλαίσιο αυτό, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:

 • Να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα επιχειρήσουν στις 11 το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα των αερογέφυρας Θέρμης, πράσινα φανάρια και αυτό που έχει στηθεί στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα. «Πρόθεσή μας είναι να το αποκλείσουμε εντελώς και να μην αφήσουμε καμία παράπλευρη οδό για είσοδο και έξοδο από αυτό» ειπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης Δημήτρης Παπαδάκης, προσθέτοντας: «θα φτάσουμε μέχρι εκεί που θα μας σταματήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, με τις οποίες μέχρι σήμερα έχουμε άριστη συνεργασία». Βέβαια, ο ίδιος σημείωσε: «θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και θα πράξουμε ανάλογα».
 • Τρίωρους αποκλεισμούς 12:00-15:00 και 18:00-20:00, και των παρακαμπτηρίων, αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Δερβενίου στη Θεσσαλονίκη όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Αναστάσης Σοϊλεμέζης.
 • Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Αποφασίσαμε τον επ αόριστον αποκλεισμό του κόμβου Πορταριάς από τις 11 το πρωί και έτσι η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται από τη Θεσσαλονίκη μέσω Τρίγλιας και Πλαγίων, ενώ από Κασσάνδρα και Σιθωνία, μέσα από τα Μουδανιά», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης. Επίσης ο ίδιος μας ανέφερε ότι δύναμη από τα μπλόκα Νομού Χαλκιδικής θα μεταβεί στο τελωνείο του Προμαχώνα την Πέμπτη «μιας και σήμερα θα είναι επάνω πολύς κόσμος από διάφορα σημεία της Ελλάδας» διευκρίνισε.
 • Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.
  Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Από τις 12 το μεσημέρι, έως και την ίδια ώρα το βράδυ θα είναι κλειστή και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.
 •  Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 19:00 έως τις 23:00.
 • Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός, ενώ επί τάπητος τίθενται και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.
 • Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Σε χθεσινή γενική συνέλευση τέθηκε από τάπητος ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός και του άλλου ρεύματος, επί της Εγνατίας οδού Βέροιας-Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί το μεσημέρι.
 •  Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
 • Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο βρίσκεται υπό κατάληψη υποκατάστημα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο χρονικό διάστημα 10.00-15.00, ενώ στη συνέχεια θα γίνει γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί ή μη, η μετακίνηση του μπλόκο στο Νησέλι Νομού Ημαθίας, όπως μας επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Γιάννης Καρακασίδης. Στην αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη, στις 18.00 κλείνει και πάλι επ αόριστον ο δρόμος, όπως μας τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστος Βάγιας.
 • Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, το σημείο έχει κλείσει επ΄αόριστον από χθες το μεσημέρι.

Συμβολικό αποκλεισμό προγραμματίζουν στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.