«Σκοτεινές» γιορτές στη Θεσσαλονίκη

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με φορείς της πόλης φώτιζε το πλωτό καραβάκι στο Θερμαϊκό, στο ύψος της πιο κεντρικής πλατείας της πλατείας Αριστοτέλους. Το σπιτάκι του Αϊ -Βασίλη, τα δημιουργικά εργαστήρια, το δίπατο καρουζέλ δημιουργούσαν μια χριστουγεννιάτικη, εορταστική ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς ταιριάζει αυτήν την περίοδο.

 

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, έντεκα μόλις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, και το κέντρο της Θεσσαλονίκης παραμένει χωρίς στολισμό. «Απαράδεκτο, ντροπή», λένε χαρακτηριστικά έμποροι που διατηρούν εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, αλλά και ξενοδόχοι, οι οποίοι, όπως είναι αναμενόμενο, περιμένουν αυτές τις ημέρες να δουλέψουν και να «ζεστάνουν» τα ταμεία τους. Η ψυχολογία του κόσμου είναι στο ναδίρ, και η πόλη, δυστυχώς, δε διαθέτει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον-, αυτήν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, για να την ανεβάσει.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τρέχει να προλάβει, να τοποθετήσει λαμπιόνια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και μέχρι τότε το μόνο φωτεινό σημείο είναι ο «Αστερόκοσμος», στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ, σης εγκαταστάσεις, εντός και εκτός, της ΔΕΘ – Helexpo.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος τρέχει να προλάβει «Αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι σε κατάστημα με λαμπιόνια για να μπορέσουμε έστω και την τελευταία στιγμή να στολίσουμε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΣΘ αιφνιδιάστηκε, όταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, ότι η πόλη δε θα στολιστεί.

 

Ψάχνουμε να βρούμε λεφτά», λέει ο κ. Φιλιππίδης αναφερόμενος στην αγορά λαμπιονιών για το στολισμό στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και ίσως και στη Μητροπόλεως.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες ώστε να υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, κάτι που θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταναλωτών.
 

«Καταλαβαίνουμε Χριστούγεννα από το ωράριο λειτουργίας» Μηδαμινό το κλίμα των Χριστουγέννων, πεσμένη η ψυχολογία του κόσμου και η μόνη αίσθηση το ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι «από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που μας έστειλε ο ΕΣΘ», λέει χαρακτηριστικά η Ειρήνη Βερνιάδου, η οποία διατηρεί κατάστημα με είδη σπιτιού και διακοσμητικά, επί της οδού Μητροπόλεως.

«Απαράδεκτο να μην έχει στολιστεί ακόμη το κέντρο της πόλης», επισημαίνει και η Μαρία Ροδακοπούλου, από κατάστημα με είδη μπιζού και κοσμήματα, στη Μητροπόλεως. «Η πλατεία Αριστοτέλους είναι σημείο συνάντησης, η ψυχολογία είναι πεσμένη, αλλά αφού δεν υπάρχει στολισμός o κόσμος δεν κατεβαίνει», λέει η κ. Ροδακοπούλου.

 

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας στο ύψος του λιμανιού, Γιάννης Ασλάνης, επισημαίνει ότι οι πληρότητες για τις γιορτές, είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ανεβάζει την ψυχολογία του κόσμου, θέλεις να ψωνίσεις», λέει ο κ. Ασλάνης. «Όταν όμως η πόλη δεν είναι στολισμένη, τότε δε δελεάζει ούτε τον επισκέπτη ούτε και τον ντόπιο».

 

Λάμψη από τον «Αστερόκοσμο»

 

Πέντε Εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες λαμπιόνια φωτίζουν, ήδη από την Παρασκευή, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλων των Βαλκανίων, τον «Αστερόκοσμο» της ΔΕΘ-Helexpo. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χτες με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, και έως τις 7 Ιανουαρίου του 2015, τα στελέχη της ΔΕΘ – Helexpo προσδοκούν ο «Αστερόκοσμος» να δεχθεί περισσότερους από 210.000 επισκέπτες που καταγράφηκαν πέρυσι.

«Θέλουμε ο Αστερόκοσμος να καθιερωθεί ως μόνιμη τουριστική ατραξιόν για την πόλη, να είναι ένα γεγονός με βαλκανική διάσταση», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας ενώ σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του φορέα, Κυριάκο Ποζρικίδη, τα μηνύματα που έχουν από γκρουπ από Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα αλλά και από Βαλκάνια (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία) είναι ήδη πολύ καλά.

Έτσι, ο πήχης για φέτος ανεβαίνει από τους 210.000 στους 250.000 επισκέπτες κάτι, που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΘ – Helexpo, Κώστα Δήμου, θα συμβάλει στην οικονομία της πόλης. Οι δράσεις του «Αστερόκοσμου» λαμβάνουν χώρα σε 27.000 τ.μ. προσφέροντας ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

 

Τελευταία στιγμή

 

Μόλις την περασμένη Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου ο δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων πσυ θα ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους. Σε ερώτηση του «ΑτΚ» για το εάν η προετοιμασία για πς χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις γίνεται «την τελευταία στιγμή», η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Ελλη Χρυσίδου, απάντησε: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερες από 15 μέρες, καθώς o νόμος ορίζει ρητά 15 μέρες για πς εμπορικές δραστηριότητες και όλο το πρόγραμμά μας πάει πακέτο».

Τη δική του άποψη για την απουσία εορταστικού διάκοσμου στην πόλη η οποία προσελκύει αυτή την περίοδο Έλληνες και Βαλκάνιους επισκέπτες είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού & διεθνών σχέσεων δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας.

 

«Δίνουμε έμφαση σε πράξεις αλληλεγγύης, σε φιλανθρωπικές δράσεις, συνεργαζόμαστε με σωματεία της πόλης για τους αστέγους», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τα οικονομικά του δήμου είναι πολύ περιορισμένα.

Φωταγώγηση και περίπτερο

 

Η επίσημη εορταστική φωταγώγηση της πλατείας Αριστοτέλους θα γίνει το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, παράλληλα με την έναρξη του χριστουγεννιάτικου προ. γράμματος.

 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια και παραστάσεις για παιδιά καθώς και η δημιουργία ενός χριστουγεννιάτικου σκηνικού, που θα αναπαριστά ένα μικρό δάσος, καταλαμβάνοντας το σύνολο σχεδόν του ελεύθερου χώρου της πλατείας Αριστοτέλους. Η είσοδος για πς παραπάνω δράσεις -οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου- θα είναι ελεύθερη.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο λεπουργίας -από 20 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου- της χριστουγεννιάτικης αγοράς στον άξονα της πλατείας Αριστοτέλους, από την οδό Τσιμισκή ώς την οδό Εγνατία, o δήμος Θεσσαλονίκης, χορήγησε 30 άδειες σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα νια πώληση ειδών αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, οινοπνευμιατωδών (κρασί-μπίρα), ειδών δώρων (κοσμήματα, διακοσμητικά, κάρτες, αρώματα, αξεσουάρ κ.ά.), παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων και ξηρών καρπών – ζαχαρωδών – μαλλιού της γριάς.

Επίσης, χορήγησε δώδεκα άδειες συμμετοχής σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φιλανθρωπικά σωματεία και παραχώρησε τέσσερις θέσεις νια τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών, που θα καλύπτουν αποκλειστικά πς δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο.

Πα την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να χορηγήσει άδειες σε ιδιώτες προκειμένου να στήσουν εκθετήρια – περίπτερα, διαμαρτύρεται, μεταξύ άλλων, n Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας.

 

«Η απόφαση του δήμου να δώσει περίπτερα σε ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να πωλήσουν προϊόντα τα οποία ήδη εμπορεύονται περίπτερα και ψιλικά του κέντρου της πόλης μας, θεωρούμε πως αποτελεί μία άδικη απόφαση και τακτική», επισημαίνει στην επιστολή ο πρόεδρος της Ένωσης, Κωνσταντίνος Ιακώβου, τονίζοντας όπ οι επιχειρηματίες του κλάδου στηρίζουν τα τελευταία χρόνια το δήμο Θεσσαλονίκης μέσα από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων που πληρώνουν κάθε χρόνο.

 

Πηγή: Αγγελιοφόρος της Κυριακής