Σκουρλέτης και δανειστές διαφωνούν για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με συγκλίνουσες απόψεις για ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) και διαφωνία για το δημόσιο έλεγχο σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ συναντώνται αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Στη συνάντηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, λίγο πριν αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα, αναμένεται να «κλειδώσει» η συμφωνία για ΑΔΜΗΕ και ΝΟΜΕ. Σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις  οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα ζητήματα αυτά και μάλιστα πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι το θέμα θα κλείσει σήμερα κατά 99%.

Σε ότι αφορά τα άλλα ζητήματα στην αγορά ενέργειας οι θέσεις της κυβέρνησης παραμένουν υπέρ της διατήρησης δημόσιου ελέγχου στις επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα από το αν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ. Την ίδια ώρα οι δανειστές ζητούν την πλήρη αξιοποίηση των αποκρατικοποιήσεων εκτιμώντας έσοδα 6,4 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαίωνε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο.