Σλοβενία: Διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στις 13 Ιουλίου

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ διέλυσε χθες τη Σλοβενική Βουλή και προκήρυξε πρόωρες γενικές εκλογές για τις 13 Ιουλίου. Υπογράφοντας το διάταγμα, ο κ. Παχόρ τόνισε ότι η ημερομηνία που επιλέχθηκε ήταν η καλύτερη δυνατή με δεδομένη την κατάσταση.

 

“Λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία και τον τρόπο παραίτησης της κυβέρνησης και των αυστηρά καθορισμένων προθεσμιών, η 13η Ιουλίου είναι η καλύτερη επιλογή” ανέφερε ο Σλοβένος πρόεδρος, καλώντας τους πολίτες να αξιοποιήσουν την εκλογική αναμέτρηση για το κοινό συμφέρον.

 

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας διευκρίνισε ότι δεν ήταν ελεύθερος να αποφασίσει για την ημερομηνία των εκλογών, αλλά δεσμευόταν από το νόμο, το Σύνταγμα και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στην κριτική που άσκησαν εναντίον του ορισμένες μη κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν οι εκλογές διεξαχθούν το καλοκαίρι, όταν πολλοί ψηφοφόροι θα απουσιάζουν για τις διακοπές.

Με βάση το Σύνταγμα, νέο νομοθετικό σώμα πρέπει να εκλεγεί σε διάστημα δύο μηνών από τη διάλυση της Εθνικής Συνέλευσης, οπότε οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, το κόμμα “Αλληλεγγύη” που αναδύθηκε από το κίνημα διαμαρτυριών τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι η χαμηλή προσέλευση θα υπονομεύσει τη νομιμότητα των εκλογών. Οι πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιο καλή επιλογή για τη χώρα και για όλους εμάς, από μία τέταρτη απόπειρα να ορίσουμε εντολοδόχο πρωθυπουργό ή τρίτη κυβέρνηση σε μία θητεία” εξήγησε ο κ. Παχόρ.

 

Η διάλυση της Βουλής ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας, Άλενκα Μπράτουσεκ παραιτήθηκε στις 8 Μαΐου, έχοντας προηγουμένως ηττηθεί στο συνέδριο του κόμματός της, “Θετική Σλοβενία” από τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς. Η κ. Μπράτουσεκ είχε αναλάβει την πρωθυπουργία 13 μήνες νωρίτερα, όταν παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς που ενοχοποιούσε τον πρώην πρωθυπουργό για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

 

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας δήλωσε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ευοίωνο το γεγονός ότι το καλοκαιρινό διάλειμμα θα μπορεί να αξιοποιηθεί για συνομιλίες σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι από την εμπειρία που έχει αναμένει πως το νέο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να διοριστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο κ. Παχόρ είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση και Βουλή θα έχει την ευκαιρία και την ευθύνη να αρχίσει να επαναφέρει τη Σλοβενία στην πορεία της ομάδας των πιο εξελιγμένων κρατών.

 

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Σλοβενίας, που η Εθνική Συνέλευση τερματίζει τη θητεία της νωρίτερα. Η προηγούμενη Βουλή διαλύθηκε τον Οκτώβριο του 2011, ένα μήνα μετά από ψηφοφορία για την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μπορούτ Παχόρ.

 

Η διάλυση της Βουλής κατέστη δυνατή, εφ’ όσον οι βουλευτές δεν κατάφεραν να ορίσουν εντολοδόχο πρωθυπουργό εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες συμφώνησαν ότι οι εκλογές στις 13 Ιουλίου είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο με δεδομένες τις συνθήκες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ