Σόιμπλε: Αν θέλετε παράταση, μιλήστε ξανά με τρόικα για την αξιολόγηση

Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στο θέμα της Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι ήταν ανοιxτοί στο να υπάρξει κάποια επιείκεια κυρίως όσον αφορά τους όρους αποπληρωμής του χρέους και την δυνατότητα περισσότερων κοινωνικών δαπανών, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Σύμφωνα με τους FT, θέλησή τους είναι να δείξουν επιείκεια, η οποία όμως δοκιμάστηκε την Δευτέρα από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς

 

«Με το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εξαντλήσαμε την γενναιοδωρία μας..Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορούν να μας εκβιάζουν» τόνισε ο Β. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα ξέρει ότι πρέπει να δράσει σύντομα. Το Βερολίνο είναι έτοιμο να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αλλά η βάση των συνομιλιών δεν αλλάζει και οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν τηρούνται».

 

«Η συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει παράταση στο πρόγραμμα, μόνο εάν συνεχίσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η πραγματικότητα είναι απλή. Στα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα λήγει και για να λήξει ομαλά χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ. Πρόσθεσε ότι η τρόικα θα κρίνει εάν η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αυτό.

«Εαν τεθούν σε ισχύ κάποια από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να δούμε εάν αναθεωρείται το πρόγραμμα στη βάση του» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, όμως δεν θα επιβάλλουμε τη βοήθειά μας στην Αθήνα» σχολίασε απαντώντας στις δηλώσεις Βαρουφάκη, ο οποίος ανέφερε στους New York Times πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης, αλλά και να μη λάβει την εκκρεμούσα δόση των 7 δισ. ευρώ που κρίνεται απαραίτητη για την καταβολή των υποχρεώσεων της χώρας έως τον Αύγουστο.

 

Κομισιόν: Τηρήστε τις δεσμεύσεις και βλέπουμε για παράταση

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, δήλωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, χωρίς να αποκλείει την χορήγηση περισσότερου χρόνου στην χώρα μας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.