Σόιμπλε: Εχει δίκιο το ΔΝΤ για το κούρεμα, αλλά αυτό θα παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ

Την άποψη ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι δυνατή δίχως κούρεμα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, πρόσθεσε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό γιατί παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

 

«Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο σε αυτό» δήλωσε ο Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα, γιατί αυτό θα παραβίαζε το σύστημα της ΕΕ».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι αν δεν μπορείς να κάνεις κούρεμα, μια άλλη πιθανότητα είναι η «αναδιαμόρφωση» του χρέους, αλλά το περιθώριο για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένο και εμφανίστηκε σκεπτικός για το πόσα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για να εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης, αλλά εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο πριν την Κυριακή.

«Μια νομισματική ένωση οικοδομημένη σαν τη δική μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια πρόσκληση σε κάποιον που δεν τηρεί τους κανόνες και αυτό λέγεται ηθικός κίνδυνος», δήλωσε ο Σόιμπλε.