Σόιμπλε: «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας»

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια θα πρέπει να έχει νόημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «αν τελικά δεν αλλάξει τίποτα, αυτό θα πλήξει μόνο τους ίδιους τους Έλληνες». 

Στην Ευρώπη «πρέπει, όποιος τα πηγαίνει κάπως καλύτερα, να βοηθά και όποιον δεν τα πηγαίνει τόσο καλά. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί στο να λένε κάποιοι, τώρα δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, θα με βοηθούν συνεχώς», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε απευθυνόμενος σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα αυτό γίνεται αντιληπτό διαφορετικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες «για πολλά χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους», ενώ οι πλούσιοι είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν καθόλου φόρους. «Αυτούς πρέπει να τους πιάσεις», τόνισε. 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από άλλη πηγή, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι μόνο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν πήρε τίποτα από τη Μόσχα, και υπογράμμισε ότι «ούτε η Ευρώπη, ούτε η τρόικα, ούτε η Γερμανία ευθύνονται για τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα». 

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές διεκδικήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το ζήτημα έχει οριστικά διευθετηθεί και απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ομοσπονδιακού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ.