Σόιμπλε: Η ελληνική λίστα δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα τερματιστούν σύντομα

Μείωσε τις προσδοκίες για κλείσιμο των διαπραγματεύσεων άμεσα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η πρώτη εντύπωση από την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι οι συνομιλίες δεν θα τερματιστούν σύντομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις.

 

Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη δει το ελληνικό κείμενο.

 

«Έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η λύση του προβλήματος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι το Βερολινο εξεπλάγη από την ελληνική πρόταση, καθώς «περιμέναμε εδώ και μήνες συγκεκριμένες και λεπτομερείς ελληνικές προτάσεις».

 

Τώρα λέγεται ότι έχουν έρθει, συνέχισε και τόνισε συγκεκριμένα:

 

«Δεν μπορώ εδώ να σχολιάσω κάτι, το οποίο δεν διαθέτω. Εάν, όμως, λάβω υπόψη το τι υπάρχει από σχόλια, περιγραφές, σχόλια από την Αθήνα από κυβερνητικές πηγές, τότε έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος. Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, διότι γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα – λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα εδώ και μήνες δεν παρουσίαζε τίποτα – οι 3 Θεσμοί συνεννοήθηκαν να υποβάλουν μια δική τους πρόταση. Αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται και αυτή η πρόταση των 3 Θεσμών θα είναι για εμάς η σημαντική βάση των συζητήσεων».

 

Εργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, ώστε να υπάρξει συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος, δήλωσε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

 

Προηγουμένως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ είπε ότι τις αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δεν τις λαμβάνουν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας στις συνομιλίες που έχουν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά οι θεσμοί σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.