Σοκ: σχεδόν ένα τρις ευρώ χρωστούν οι συστημικές τράπεζες παγκοσμίως!

Εν μία νυκτί «βαπτίστηκαν» συστημικές και «χρίστηκαν» πυλώνες ανάπτυξης. Οι συστημικές τράπεζες υποτίθεται ότι αποτελούν μία υγιή βάση για ανάπτυξη. Τηρούν συγκεκριμένους κανόνες και πρακτικές και θεωρούνται η «αφρόκρεμα» των τραπεζών. Μόνο που και αυτές είναι βουτηγμένες στην αμαρτία και όπως αποδεικνύεται βρισκονται με άδεια ταμεία!

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας από τα θησαυροφυλάκια και τα χαρτοφυλάκια των παγκοσμίων συστημικών τραπεζών λείπουν 870 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό με το οποίο πρέπει να ενισχυθούν!

 

Το Financial Stability Board μελετά την επιβολή ενός μίνιμουμ στάνταρ κεφαλαιακών αποθεμάτων στη βάση του οποίου οι μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες θα υποχρεωθούν να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια και παθητικά τα οποία θα χρησιμοποιούν αυτόματα σε περίπτωση κρίσης. Τα κεφάλαια αυτά θα ανέρχονται έως και στο 25% των σταθμισμένων στον κίνδυνο ενεργητικών. Σύμφωνα με το Bloomberg οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν τραπεζικούς κολοσσούς όπως η JPMorgan Chase και η HSBC Holdings να δημιουργήσουν τεράστια αποθεματικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alliance Bernstein που επικαλείται το πρακτορείο το πρόσθετο «μαξιλαράκι κεφαλαίων» θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 870 δισ. δολάρια υπό το πλέον ακραίο σενάριο.

 

Η FSB, η οποία αποτελείται από τις ρυθμιστικές αρχές και τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, θα παρουσιάσει το σχέδιο των κανόνων της στη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας τον επόμενο μήνα.

 

Άγγελος Αγγελίδης

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr