Σωματικό Θέατρο «Πτώση και Πτήση» στη Νέα Παραλία

Μια ξεχωριστή εκδήλωση – θέατρο δρόμου με θέμα την αναπηρία θα παρουσιάσουν η ομάδα «Πτώση/Πτήση» και ο δήμος Θεσσαλονίκης το Σάββατο 31 Μαΐου στη Νέα Παραλία (πλατφόρμα του Φεγγαριού, απέναντι από το Μακεδονία Παλλάς, κοντά στις “Ομπρέλες” του Γ. Ζογγολόπουλου) στις 18.00 και στις 19.30.

 

Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα θεατρικό δρώμενο χωρίς λόγια, αφιερωμένο σε ανθρώπους με αναπηρία, στο οποίο κυριαρχεί η κίνηση και ο αυτοσχεδιασμός.

Στην παράσταση που θα έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτών, συμμετέχουν συνολικά 18 καλλιτέχνες.

Η ιδέα προέκυψε από μια ομάδα καλλιτεχνών και μη, που θέλησαν να επικοινωνήσουν το θέμα της αναπηρίας με το κοινό.

 

Η αρχή έγινε από τη θεατρολόγο Λίζα Πέτζολτ από τη Γερμανία, την ανθρωπολόγο Αμαράντα Ερέδια Χαέν, από την Ισπανία, τη φοιτήτρια Φιλοσοφίας Μαρία Καλανδαρίδου και τη performer Μαρία Στεφανίδου, από την Θεσσαλονίκη, ενώ την παράσταση στηρίζουν άλλοι 14 performers της πόλης.

Όλοι μαζί έφτιαξαν η ομάδα «Πτώση/Πτήση», όπως είναι και ο ομώνυμος τίτλος της εκδήλωσης.

Και μεθαύριο τα μέλη της θα μας δείξουν «μέσα από τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου και από τη δυνατότητα που έχει το σώμα να μιλά, το δικαίωμα του ανθρώπου να πέφτει και να σηκώνεται όταν αυτός το θέλει. Θα ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που μας φέρνουν σε ταύτιση με τα άτομα με αναπηρία που δε διαφέρουν φυσικά σε τίποτα από τους υπόλοιπους».

«Έχοντας την ανάγκη μίας συλλογικής δημιουργικής συνεργασίας και προσφοράς μπήκαμε στη διαδικασία να ξεκινήσουμε αυτό το project. Ένα project αφιερωμένο σε ανθρώπους με αναπηρία, σε όλους μας. Θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε ένα κοινωνικό γεγονός με έναν διαφορετικό τρόπο με αγάπη και ευαισθησία Δεσμευόμαστε ότι ο στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τις δυσκολίες ένταξης των ανθρώπων με αναπηρίες στην κοινωνία μας με κοινή ευθύνη της ίδιας της κοινωνίας και των ατόμων αυτών μ’ έναν διαφορετικό παραστατικό τρόπο», αναφέρουν σε σημείωμά τους τα μέλη της ομάδας.

 

Συντελεστές

Coaching: Μαρία Στεφανίδου, Performers: Μαρία Στεφανίδου, Amaranta Heredia, Μαρία Καλανδαρίδου, Lisa Patzold, Ανδριάνα Αβραάμ, Αλίκη Μαργαρού, Ιλιάννα Αντωνιάδου, Ιωάννα Παναγιωτίδου, Βασιλίνα Κατερίνη, Κλεονίκη Καρπώνη, Κατερίνα Τσακιρίδου, Γιάννης Ναβραζίδης, Οτάρ Απτσιάς ΜάντιαΠάττα, Κατερίνα Βασιλτζίκη, Σία Γύλου.