Σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα από την κακοκαιρία

Πλημμύρες, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε πολλές περιοχές της Ηπείρου.

Τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, σημειώνονται στα Τζουμέρκα και στον δήμο Νικολάου Σκουφά στην ‘Άρτα, όπου αυτήν την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο.

Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού τις τελευταίες ώρες καθώς πλήττεται από σφοδρές καταιγίδες που προκαλούν μεγάλες ζημιές και τεράστια προβλήματα.

Ο ποταμός Κομποτέικος αλλά και ο χείμαρρος Ανίννου, υπερχείλισαν και παρέσυραν γέφυρες. Τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα και μονάδες. Επίσης, πολλοί οικισμοί είναι χωρίς νερό, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργείται και με το φράγμα στο Πουρνάρι, όπου η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα, ενώ στις Συκιές, που βρίσκονται κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού, η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Το μεσημέρι συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Νικολάου Σκουφά προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Ο περιφερειάρχής Ηπείρου Αλ.Καχριμάνης κατευθύνεται προς την περιοχή.

Στα Τζουμέρκα έχουν σημειωθεί μεγάλες κατολισθήσεις, το ίδιο και σε άλλες περιοχές του Ζαγορίου και την Πρέβεζα. 

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η στάθμη του Αχέρωντα βρίσκεται λίγο πριν την υπερχείλιση και απειλείται η ήδη πλημμυρισμένη περιοχή στον κάμπο στη Γλυκή.

Από τη νύχτα χιονίζει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 800 μέτρων. Σε όλο το οδικό επαρχιακό δίκτυο εργάζονται 30 μηχανήματα αποχιονισμού του οδοστρώματος από τα ξημερώματα.

 

Επίσης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απαγορεύθηκε ο απόπλους του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Super Fast II προς το Μπάρι της Ιταλίας, λόγω ανατροπής ενός φορτηγού και ενός επικαθήμενου στο γκαράζ του πλοίου λόγω της θαλοσσοταρχής κατα την διάρκεια του δρομολόγίου από Πάτρα πρός Ηγουμενίτσα. 

Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και αφού ελεγχθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, θα επιτραπεί ο απόπλους του, πιθανοτατα το πρωί της Κυριακής.

 

Παράλληλα, στη Λακωνία, η κακοκαιρία και η συνεχή βροχόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, από το 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ποταμιάς – Λιαντίνας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

 

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την επαρχιακή οδό Ξηροκαμπίου – Δάφνης – Λιαντίνας – Βασιλικής.

 

Προβλήματα έχει προκαλέσει, κυρίως στο οδικό δίκτυο, η κακοκαιρία που πλήττει τη Σάμο. 

Οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις από την προηγούμενη Κυριακή, έχουν ως αποτέλεσμα την κατάπτωση βράχων σε κεντρικά σημεία του περιμετρικού Σάμου, όπως χθες το βράδυ όπου ένας πελώριος βράχος έφυγε από τη θέση του και έπεσε στον δρόμο στο σημείο μεταξύ των δύο κόμβων που οδηγούν στην Βλαμαρή και στην πόλη, στο ύψος του Νεκροταφείου, αντίστοιχα. 

Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν περνούσε όχημα και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Επίσης καταπτώσεις υπήρξαν στο εθνικό δίκτυο Σάμου-Καρλοβάσου στα Αυλάκια, στον δρόμο προς Παγώνδα, Πύργο και Μυτιληνιούς.

 

Επί ποδός ήταν τα συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να παρέμβουν στα σημεία που υπήρξε κατολίσθηση των βράχων. Με ανακοίνωσή τους εφιστούν την προσοχή των οδηγών.

 

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τηνΑχαΐα. Σύμφωνα με το PatrasTimes, στο χωριό Πλάκα κοντά στα Τριπόταμα έπεσαν βράχοι λόγω κατολίσθησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν σπίτια.

 

Το χωριό, με εντολή της Πυροσβεστικής εκκενώθηκε. Στην επιχείρηση πήραν μέρος δυνάμεις της αστυνομίας, 2 οχήματα και άνδρες της Πυροσβεστικής Καλαβρύτων, δυνάμεις της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα και μηχανήματα του Δήμου. Στην Πλάκα ζουν 25 οικογένειες.

 

Λόγω της βροχόπτωσης των τελευταίων δύο ημερών πολλά στρέμματα με καλλιέργειες έχουν έχουν πλημμυρίσει στο οροπέδιο της Μαντινείας.

 

Από την υπερβολική συσσώρευση υδάτων στο Πέλαγος, η Τροχαία Τρίπολης προχώρησε σε κλείσιμο των δρόμων Πελάγους – Παρόρι και Πελάγους – Κτηνιατρείο.