Σπείρα απατεώνων εξαπατούσαν ηλικιωμένους “παίζοντας” τους εφοριακούς

Περισσότερες από 40.000 ευρώ κατάφεραν να αποσπάσουν από 11 πολίτες μέλη σπείρας απατεώνων που εξαπατούσαν ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα μέλη της οργάνωσης παρουσιάζονταν ως λογιστές, ασφαλιστές, υπάλληλοι εταιρειών ή ως υπάλληλοι διαφόρων ΔΟΥ.Από τις αρχές έχουν συνελήφθη δύο ρομά και μία αλλοδαπή. 

 

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, οι συλληφθέντες μαζί με δύο ακόμη συνεργούς τους, που αναζητούνται, εδώ και δύο χρόνια είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά αλλά με διακριτούς και συγκεκριμένους ρόλους, διέπραττε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, κυρίως στις περιοχές της Δυτικής Αττικής και των Αθηνών.

 

Οι συλληφθέντες εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα και συνέλεγαν πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Στη συνέχεια τα προσέγγιζαν συστηνόμενοι ως λογιστές, ασφαλιστές, υπάλληλοι εταιρειών, υπάλληλοι διεκπεραίωσης επιστροφών χρημάτων από την Εφορία  και παριστάνοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Στις περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι δεν πείθονταν, τηλεφωνούσαν σε μέλη της σπείρας, που προσποιούντο συγγενικά τους πρόσωπα και επιβεβαίωναν την οφειλή ή τα λεγόμενά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μετέφεραν τους ηλικιωμένους με τα αυτοκίνητά τους στην οικία τους, σε Τράπεζα ή σε ενεχυροδανειστήριο προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων.

 

Μέχρι στιγμής, έχει εξακριβωθεί ότι με τη μέθοδο αυτή έχουν εξαπατήσει 11 και έχουν αποπειραθεί να εξαπατήσουν άλλους 33 ηλικιωμένους. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν 19.260 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, κινητών τηλεφώνων, φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και προσωπικών εγγράφων.