Στα άκρα η κόντρα για τους συμβασιούχους

Την οργίλη αντίδραση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη προκάλεσε η απόφαση του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάση Καρούντζου να παραπέμψει -και μάλιστα μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου- στο πειθαρχικό συμβούλιο των αιρετών έξι μέλη της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της μονιμοποίησης 560 συμβασιούχων.

 

“Τα φαντάσματα είναι ακόμη εδώ”, απαντά σε αυστηρό ύφος ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, κατηγορώντας τον απελθόντα γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης ότι “λειτουργώντας μέχρι την έσχατη στιγμή ως ‘το μακρύ χέρι’ της μνημονιακής κυβέρνησης, επέσπευσε την παραπομπή όλων των μελών της οικονομικής επιτροπής στο πειθαρχικό συμβούλιο, ζητώντας την κεφαλή τους επί πίνακι”.

Όπως σημείωσε ο κ. Μηταφίδης, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που βρέθηκαν να παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο του άρθρου 234 του ν. 3852/2010 απλώς εφάρμοσαν το νόμο και τις σχετικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. “Δηλαδή”, όπως εξήγησε ο ίδιος, “να μην ασκηθεί έφεση κατά των πρωτόδικων αποφάσεων του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωναν εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι κρίθηκαν απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση των δημοτών, όπως και ο δήμος Θεσσαλονίκης συνομολόγησε στο δικαστήριο”.

Με καυστικό ύφος σχολίασε ο κ. Μηταφίδης και την καθυστέρηση του περίπου ενός μήνα που σημειώθηκε, μέχρι οι υπό δίωξη δημοτικοί σύμβουλοι να λάβουν γνώση του εγγράφου, βάσει του οποίου παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” πρόκειται για μία “αντικειμενικά αδικαιολόγητη καθυστέρηση αλλά και για ενδεχόμενη μεθόδευση σε βάρος των υπερασπιστικών δικαιωμάτων τους”.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εξάλλου με σχετική ανακοίνωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων “στο πλαίσιο μιας νέας δημοκρατικής διοικητικής μεταρρύθμισης, αποκαθιστώντας έτσι την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης”.
Στο πειθαρχικό συμβούλιο των αιρετών παραπέμφθηκαν πλην του κ. Μηταφίδη ο τέως πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Πρωτοβουλίας” Ανέστης Τελίδης, Γιώργος Αρβανίτης, Στεφανία Τανιμανίδου και Μαίρη Ακριτίδου.

ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΣΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ

Στο μεταξύ μετά την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Ζέρβα από τη θέση του αντιδημάρχου Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού -μεταξύ άλλων και για τη στάση του σε διαφορετική υπόθεση συμβασιούχων- ο Γιάννης Μπουτάρης ανακάτεψε την τράπουλα, ξαναμοιράζοντας τις αρμοδιότητες που ασκούνταν από τον παραιτηθέντα συνεργάτη του. Ενισχυμένη στο… χρηματιστήριο της “Πρωτοβουλίας” εμφανίζεται η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, η οποία θα αναπληρώνει το δήμαρχο Θεσσαλονίκης σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του. Εξάλλου η κυρία Γούλα ανέλαβε και την προεδρία της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η προεδρία της επιτροπής ποιότητας ζωής πέρασε στα χέρια του αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρου Πέγκα. Οι αρμοδιότητες του αθλητισμού προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της αντιδημάρχου Πολιτισμού και Παιδείας Έλλης Χρυσίδου, ενώ ορίστηκε και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις που αφορούν το συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, ο οποίος για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί σε θέση διοίκησης. Η Λίνα Λιάκου παραμένει εντεταλμένη για δράσεις που αφορούν την κινητοποίηση των πολιτών και ο Νίκος Φωτίου εντεταλμένος για δράσεις που αφορούν τη λειτουργία των δημοτικών κοινοτήτων και της δημοτικής ενότητας της Τριανδρίας.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία