Στα ανοιχτά της Αμμοχώστου παραμένει το Barbaros -Οι ενέργειες Αναστασιάδη, επικοινώνησε με Πούτιν

Αφού η Άγκυρα αποκλιμάκωσε την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο αποσύροντας το Oruc Reis, προχώρησε σε νέα προκλητική κίνηση, αυτή τη φορά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδηγώντας στο ερευνητικό σκάφος Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και ένα δεύτερο υποστηρικτικό πλοίο και με βάση την παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία θα κάνει σεισμογραφικές έρευνες στα θαλάσσια τεμάχια 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη εκδώσει antinavtex, η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική navtex παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.

Επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο κ. Αναστασιάδης συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του για τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Πούτιν για την πάγια θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και για το ενδιαφέρον και τη διαβεβαίωση ότι θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που ήγειρα. Στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και τον συντονισμό από κοινού δράσεων προς επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στο Facebook

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι η συνομιλία των κ.κ. Αναστασιάδη και Πούτιν διήρκεσε πέραν των 45 λεπτών και σε αυτήν ο πρόεδρος της Κύπρου ζήτησε την παρέμβαση του Ρώσου ομολόγου του προς την Τουρκία ώστε να πειστεί η Άγκυρα να τερματίσει τις έκνομες της ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της Ρωσίας διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και όσα διαδραματίζονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας πως η Ρωσία τάσσεται πάντοτε υπέρ της επίλυσης των διαφορών μέσων διαπραγματεύσεων στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Υποσχέθηκε επίσης πως θα παρέμβει προς τον πρόεδρο Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε έναν δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη -Αναστασιάδη για «Barbaros»
Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Πέμπτης.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και για τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δηλώσεις Δένδια
Παράλληλα, χθες το πρωί, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε συνέντευξή του επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό «Antenna», ο κ. Δένδιας τόνισε πως το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Μία μέρα νωρίτερα, ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε σημειώσει σχετικά με την παράνομη τουρκική Navtex ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάδα δεν δικαιούται και δεν πρέπει -και εδώ είναι μια τεράστια παγίδα- να υποκαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «καθόλου δεν μας έχει ανάγκη. Ο συνάδελφός μου ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ικανότατος Υπουργός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο εμπειρότερος πολιτικός, κατά συνέπεια εμείς θα συνεχίσουμε όμως να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό και στην προσπάθειά της να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα».

Κομισιόν: Αρνητική εξέλιξη η έκδοση νέας τουρκικής Navtex ανατολικά της Κύπρου
Χθες Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη»την «έκδοση νέας navtex από την πλευρά της Τουρκίας για ερευνητικές δραστηριότητες Ανατολικά της Κύπρου», ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι «επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται αποκλιμάκωση στην περιοχή έτσι ώστε η εργασία προς λύσεις οι οποίες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ελληνο-Κυπριακή και την Τουρκο-Κυπριακή, να μπορεί να συνεχιστεί και να μπορεί να πάει προς θετική κατεύθυνση, όχι προς μία κατεύθυνση κλιμάκωσης και αύξησης των εντάσεων».

Επίσης, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι «η έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθά καθόλου και επισκιάζει πρότερη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου της προεδρίας σχετικά με το ότι τέτοιες δραστηριότητες μπαίνουν σε αναμονή».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικά τα βήματα της Τουρκίας
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: iefimerida.gr