Στα ανοιχτά της Ιεράπετρας το Baris, σε εξέλιξη η αποβίβαση των μεταναστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποβίβαση των 700 παράτυπων μεταναστών του πλοίου Baris με σημαία Κιριμπάτι που έχει ρίξει άγκυρα στα ανοιχτά του λιμανιού της Ιεράπετρας. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε στην περιοχή από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» καθώς βρέθηκε την Τρίτη να πλέει ακυβέρνητο 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, έπειτα από μηχανική βλάβη.

 

Οι μετανάστες μεταφέρονται κατά ομάδες με σκάφη του λιμενικού στην ξηρά αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από γιατρούς, στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αστυνομικούς. Οπως διαπιστώθηκε κανείς από αυτούς δεν φέρει συμπτώματα του ιού Εμπολα. Σύμφωνα με περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το Λιμενικό προχώρησε στις συλλήψεις 12 ατόμων, που θεωρούνται μέλη του πληρώματος του δουλεμπορικού.

 

Ανάμεσα στους ανθρώπους που βρέθηκαν στα αμπάρια του πλοίου, οι οποίοι στο συνολό τους είναι Σύροι, βρίσκονται 100 παιδιά κάτω των 14ων ετών, 150 γυναίκες και τουλάχιστον 15 τραυματίες. Μάλιστα εντοπίστηκαν και δυο άτομα που φέρουν τραύματα από μαχαίρι.

 

Οι παράτυποι μετανάστες αναμένεται να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο «Μάρκος Φωνιαδάκης» της Ιεράπετρας.

 

Ενώ βρίσκονταν πάνω στο πλοίο παρασχέθηκε στους παράτυπους μετανάστες νερό και ξηρά τροφή ενώ ελικόπτερο σούπερ πούμα παρέλαβε από το Baris μια έγκυο η οποία μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

 

Την ρυμούλκηση του πλοίου ανέλαβε η φρεγάτα Υδρα, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων και του ύψους των κυμάτων που ξεπερνούσε τα δύο μέτρα, με ταχύτητα 3,4 μιλίων την ώρα.

 

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αφρικανούς μετανάστες που ως προορισμό είχαν την Ιταλία, τελικά διαπιστώθηκε ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, συγκεκριμένα τη Μερσίνα, και οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία.

 

Οπως δήλωσαν Ελληνες αξιωματούχοι η διάσωση είναι μια από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών. Γύρω από το ακυβέρνητο πλοίο έσπευσαν την Τρίτη τέσσερα εμπορικά πλοία και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ». Από αέρος επιχειρούσε ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα. Για τον άρτιο συντονισμό της επιχείρησης, διασώστης είχε προσγειωθεί από το ελικόπτερο στο πλοίο, όπου επικρατούσε πανικός.

 

O γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας, που μετέβη στην Ιεράπετρα ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών της φιλοξενίας των μεταναστών και πραγματοποίησε σύσκεψη στον δήμο με φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.