Στα χέρια 10 ανθρώπων περιουσία ύψους 108 δισ. ευρώ

Η Αυστρία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στην Ευρώπη, αφού το 1% του πληθυσμού κατέχει το 40% της συνολικής περιουσίας. Ενδεικτικό είναι, δε, ότι την ώρα που η περιουσία των 100 πιο εύπορων Αυστριακών ανέρχεται σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 108 από αυτά κατέχουν μόλις δέκα άνθρωποι!

 

Σύμφωνα με έρευνα του αυστριακού οικονομικού περιοδικού Τrend, που παρουσιάζεται στο τεύχος του Ιουνίου το οποίο θα κυκλοφορήσει, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ, με περιουσία 65 δισ. ευρώ, που εκτοξεύτηκε φέτος μόνο από την άνοδο των μετοχών της οικογένειας στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Red Bull Ντίτριχ Μάτεσιτς με 7,6 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση “Wealth Report Europe” της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Bar, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, στη δεύτερη θέση των ευρωπαϊκών χωρών όπου καταγράφεται συγκέντρωση πλούτου βρίσκεται η Γερμανία, όπου το 1% του πληθυσμού της διαθέτει το 35% της περιουσίας.

Τα χαμηλότερα ποσοστά, 15% ή χαμηλότερο, φέρεται να καταγράφονται στη Βρετανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.

Μέσα στο 2013, οι ιδιωτικές περιουσίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν συνολικά στα 56 τρισ. ευρώ, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν πριν από την οικονομική κρίση.