Στα χέρια των Αμερικανών ο βασικός ύποπτος της επίθεσης στην πρεσβεία της Βεγγάζης

Τη σύλληψη ενός από τους βασικούς υπόπτους της επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη της Λιβύης, το 2012, όπου είχε λιντσαριστεί μέχρι θανάτου ο Αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις Αμερικανοί πολίτες, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Θα αντιμετωπίσει «τη δαμόκλειο σπάθη» της δικαιοσύνης, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, που ενέκρινε την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων για τη σύλληψή του.

Ο ύποπτος για τις επιθέσεις είναι ο Άχμεντ Άμπου Χατάλα ο οποίος συνελήφθη στα περίχωρα της Βεγγάζης, κατά τη διάρκεια μιας μυστικής επιχείρησης από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και πλέον κρατείται εκτός Λιβύης σε ένα πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

 

Ο Άχμεντ Άμπου Χατάλα αναμένεται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς αμερικανοί αξιωματούχοι.

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο Χατάλα θα αντιμετωπίσει «τη δαμόκλειο σπάθη» της αμερικανικής δικαιοσύνης.

 

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι είχε προσωπικά εγκρίνει την επιχείρηση σύλληψής του η οποία έγινε την Κυριακή από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε συνεργασία με πράκτορες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας του FBI.

 

«Δεδομένου ότι πρόκειται για φονικές επιθέσεις στις εγκαταστάσεις μας στη Βεγγάζη, έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητά μας να εντοπίσουμε και να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τους θανάτους των τεσσάρων γενναίων αμερικανών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα.

 

«Το γεγονός ότι (ο Χατάλα) είναι τώρα σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια απόδειξη για την επίπονη προσπάθεια των στρατιωτικών μας, των ομοσπονδιακών πρακτόρων, καθώς και των στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών. Λόγω του θάρρους και του επαγγελματισμού τους, το άτομο αυτό θα αντιμετωπίσει τώρα τη δαμόκλειο σπάθη της αμερικανικής δικαιοσύνης», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

«Έχουμε καταστήσει σαφές από εκείνη την άνανδρη επίθεση στις εγκαταστάσεις μας ότι θα ψάξουμε παντού για να βρούμε τους ενόχους, να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης» ανέφερε, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ προς τους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Η σύλληψη του Άμπου Χατάλα δεν είναι το τέλος αυτής της προσπάθειας, αλλά σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο» πρόσθεσε.

 

Η σύλληψη του Χατάλα είναι μια σημαντική νίκη για την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα η οποία έχει δεχτεί σφοδρές επικρίσεις για την αποτυχία της να αποτρέψει την επίθεση στο προξενείο και κατόπιν να συλλάβει τους υπευθύνους και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.