Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή

Συνεχίζεται, για δεύτερη μέρα σήμερα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαδικασία η οποία ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ονομαστική ψηφοφορία.

 

Η κυβέρνηση πράττει το αυτονόητο ζητώντας στα μέσα της θητείας της ψήφο εμπιστοσύνης και κατηγόρησε εκείνους τους δημάρχους που αρνούνται να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις συμβάσεις υπαλλήλων που έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος.

Ο ίδιος έστρεψε τα πυρά του κατά της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής λέγοντας ότι δεν θέλει να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για την διαχείριση των απορριμμάτων και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των πολιτών αλλά και δεν θα αφήσει να χαθούν κοινοτικοί πόροι.

Τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα εισέρχεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το “πολιτικό χρήμα” και την χρηματοδότηση των κομμάτων και αναφερόμενος στα όσα χθες είπε ο κ. Δραγασάκης περί παρεμβάσεων και ακύρωσης νόμων και προστίμων, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν τις δικές τους προτάσεις ώστε να περάσει με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο αυτό και πρόσθεσε: “Αναρωτιέμαι θα έρθετε να το ψηφίσουμε όλοι μαζί ή θα υποκύψετε στον έμφυτο λαϊκισμό σας;”.

 

Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση θα προχωρήσει

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «ανεύθυνη και λαϊκίστικη πολιτική και πειραματικούς αριστερισμούς», με κίνδυνο όπως είπε «να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή και Βενεζουέλα, χωρίς όμως πετρέλαιο».

 

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει «το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, υπογραμμίζοντας ότι με ευκολία ακυρώνει τον διαγωνισμό, χωρίς να καταθέτει εναλλακτικό σχέδιο και πετάει το μπαλάκι στους δήμους».

 

«Αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία σας στην άσκηση εξουσίας, ο προάγγελος της διακυβέρνησής σας. Αυτό είναι ένα δείγμα ανευθυνότητας που οδηγεί στην αποτυχία», σημείωσε.

Ακόμα, απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλινωδίες και κυνήγι μαγισσών στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών και έκανε λόγο για «οχλαγωγία συνδικαλιστών», τονίζοντας ότι αυτό που διεκδικεί ο ίδιος είναι η επιστροφή στη νομιμότητα.

 

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι στην Ελλάδα του 2014 να μιλάμε για οργανωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπων και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα σύστημα αξιολόγησης», τόνισε και προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσονται οι θέσεις των γενικών διευθυντών των υπουργείων, με στόχο να επιλεγούν οι καλύτεροι και να δοθεί προοπτική στους νέους να τις διεκδικήσουν», επισήμανε.

 

Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Η διοικητική μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κράτους θα προχωρήσει. Είμαι αποφασισμένος να χαράξω τη γραμμή που θα μας χωρίζει από το παρελθόν και θα περίμενα σε αυτή την προσπάθεια να βρω αρωγούς. Θέλουμε αρωγούς τους δημοσίους υπαλλήλους και δεν θα συμβιβαστούμε αν δεν ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας όχι μέχρι τον Φεβρουάριο αλλά το 2016, όταν τότε θα λήξει η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης».

 

«Όταν υπόσχεστε με τόση άνεση τη διεύρυνση του κράτους, θα πρέπει να αποσαφηνίζετε και πού θα βρείτε τους πόρους. Θα περίμενα και ήλπιζα ότι μετά την ελληνική μνημονιακή τραγωδία να συνεννοηθούμε στο αυτονόητο», τόνισε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παρωχημένες και γερασμένες ιδέες.

 

«Σήμερα που κλείνει ο κύκλος του μνημονίου μετά από πολλές θυσίες των Ελλήνων, περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η χάραξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ένα καινούργιο συμβόλαιο όχι με τους εταίρους αλλά με τους πολίτες ,χωρίς να σημαίνει ότι το τέλος του σημαίνει ότι κάνουμε και του κεφαλιού μας» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Μπακογιάννη: Είναι ανάγκη η Ελλάδα να πάει μπρος και όχι πίσω

Θα ψηφίσει «ναι» στηην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, είπε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί- όπως διευκρίνισε- δεν πρέπει η χώρα να επιστρέψει στο λαϊκισμό.

 

«Αυτή τη μάχη με τον λαϊκισμό, η Ελλάδα την έχει πληρώσει ιστορικά, πολλές φορές στο παρελθόν, πολύ ακριβά. Είναι η ώρα λοιπόν, λέγοντας αλήθειες, να μην διακινδύνευσουμε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν γίνει και αυτές που πρέπει να γίνουν ακόμα. Είναι ανάγκη, η Ελλάδα να πάει μπρος και όχι πίσω. Κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει κάτι που θέλω να επαναλάβω: “το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι αν θα πάμε δεξιά ή αριστερά”. Να πω εγώ σήμερα, πως το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι αν θα κραδαίνουμε το Μνημόνιο ή το αντιμνημόνιο. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι αν θα πάμε μπρος ή πίσω. Ε, εμείς λοιπόν που ψηφίζουμε αυτή την κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μπρος» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

 

Σηφουνάκης: Υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών 

Υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις απαιτούμενες τομές τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. Ταυτόχρονα ο βουλευτής μίλησε για σοβαρές αστοχίες της κυβέρνησης και ευθύνες στο κόμμα του.

 

«Θα έρθει μια στιγμή, όπως είπε και ο Σπύρος Λυκούδης, που κανείς, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να κάνει καμία τομή. Δεν θα έχει εκείνη την πλειοψηφία που θα του επιτρέπει να κάνει αυτά που έχει εξαγγείλει» δήλωσε ο Νίκος Σηφουνάκης.

 

«Στο κόμμα μου υπάρχουν ευθύνες. Γιατί ακόμα δεν έχει εξηγηθεί πώς η χώρα, μετά το ανθηρό 2004, έφθασε στο 2009 και από τότε, στα Μνημόνια» είπε ο κ. Σηφουνάκης και πρόσθεσε: «Αρνούμαστε, στο όνομα της διατήρησης της κυβερνητικής συνοχής, έστω σε ένα ολιγοσέλιδο κείμενο να καταγράψουμε πώς διπλασιάστηκε το χρέος και πενταπλασιάστηκε το έλλειμμα, σε μια πενταετία. «Σώσαμε τη χώρα» διακηρύττουμε, ναι, αλλά σώσαμε και τη Νέα Δημοκρατία και τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς- δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ για να μην λησμονούμε ότι επί 40 χρόνια τα εκλογικά του ποσοστά ήταν 3 έως 5%».

 

Ο βουλευτής, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως έχει κάνει αυτοσκοπό να γίνει κυβέρνηση χωρίς να εξηγεί πώς θα κυβερνήσει σε ένα τέτοιο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.

 

Σπ. Λυκούδης: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης

Πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, από την παρούσα Βουλή, προκειμένου έως τη λήξη της τετραετίας να διαπραγματευθεί το χρέος, να συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης.

 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην παρούσα φάση που απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες.

 

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πραγματική συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων που τη στηρίζουν και της κοινωνίας. Αλλά κυρίως, γιατί δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το φορτίο των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Δηλαδή, η λύση είναι οι πρόωρες εκλογές; Όχι, βεβαίως. Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή. Οι εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, δεν θα δώσουν λύση. Θα περιπλέξουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο, είπε ο κ.Λυκούδης

 

«Οι πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον είναι υπό διαμόρφωση, κατά τη γνώμη μου. Οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυναμική για μια νέα αρχή και δεν έχουν πείσει την κοινωνία ότι μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν το βάρος που απαιτούν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα» σημείωσε.

 

Γ. Νταβρής: Επικοινωνιακό παιχνίδι η ψήφος εμπιστοσύνης

Επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, καλώντας τους να πουν αλήθειες στο λαό και δηλώνοντας ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης.

 

«Μέχρι να λεχθούν αλήθειες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, τι θα γίνει τα μείζονα θέματα δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα είμαι ωσεί παρών» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

«Πείτε αλήθειες. Ευελπιστώ ότι θα το κάνει και ο κ. Τσίπρας και η ΝΔ για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κοινωνική αλλοίωση και πώς θα βρούμε τα λεφτά και από πού θα τα πάρετε. Όταν λεχθούν αυτές οι αλήθειες, θα μας φωνάξετε να ψηφίσουμε. Γιατί όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και οι χρεώσεις σε επικοινωνιακές ψήφους δεν λύνουν το πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο κ. Νταβρής που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τους ΑΝ.ΕΛ.

 

Σε υψηλούς τόνους η χθεσινή συνεδρίαση

Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για παρεμβάσεις επιχειρηματιών που μπορούν να καταργήσουν νόμους ή πρόστιμα.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα με αφορμή την απουσία του πρωθυπουργού λόγω συμμετοχής του σε ευρωπαϊκή διάσκεψη για την απασχόληση στο Μιλάνο, με τον Παν. Λαφαζάνη να αντιπαρατίθεται με τον Μάκη Βορίδη.