Σταϊκούρας: Θετικές οι αποφάσεις του Eurogoup, δεν υπάρχει κανένα θέμα μνημονίου

Θετικές χαρακτηρίζει τις αποφάσεις του Eurogroup, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για νέες πρωτοβουλίες. 

Μιλώντας στον Alpha,  ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ήταν δύσκολο να αποφασιστεί η έκδοση ευρωομολόγου καθώς δεν υπήρχε ανάλογη διάθεση από αρκετά κράτη. «Καταφέραμε όμως, μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων, στο σημείο 19 να υπάρχει πρόβλεψη, που παραπέμπει στους αρχηγούς των κρατών – μελών, που μιλά για δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης με χρηματοδότηση από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Εκεί μέσα υπάρχει ένα μεγάλο πλαίσιο με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, μετά από καθοδήγηση των αρχηγών των κρατών – μελών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ό, τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Ευρώπη σε αυτή την κρίσιμη φάση, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι : «σε πρώτη φάση προχώρησε στην πλήρη άφεση των δημοσιονομικών κανόνων. Δόθηκε η δυνατότητα να γίνουν δαπάνες στην οικονομία. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες το Eurogroup αποφάσισε, οι οικονομίες θα γυρίσουν σε ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδα θα είναι μειωμένα, τα μειωμένα έξοδα εξαιτίας της ύφεσης που απορρέουν από την κρίση του κορωνοϊού εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Ταυτόχρονα, επειδή θα υπάρξει διόγκωση της ανεργίας, τα επιδόματα για τους ανέργους, επίσης εξαιρούνται. Όποια δαπάνη γίνει, εξαιτίας του κορωνοϊού, στους 4 άξονες, όπου είναι η δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότα,, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή, εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Μέσα σε όλα αυτά είναι η Ελλάδα που μέχρι τώρα ήταν εξαίρεση».

Σταϊκούρας: Οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν από τους αρχηγούς κρατών
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι το τελικό κείμενο θα πάει στους αρχηγούς κρατών της ευρωζώνης προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. «Οποιαδήποτε χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους, υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης, η ανάγνωση η οποία γίνεται από πάρα πολλές χώρες, για αυτό και πάει στους αρχηγούς των κρατών, είναι ότι θα καλύψει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, όχι μόνο και αποκλειστικά στο επίπεδο της υγείας. Αν δηλαδή θέλει κάποιος χρηματοδότηση για την ανεργία, θα πρέπει να είναι για την ανεργία που έρχεται από τον κορωνοϊό, Αν χρειαστούν πιο φιλόδοξα μέτρα, θεωρώ ότι η χθεσινή ήταν μια θετική απόφαση και πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμα πιο φιλόδοξες αποφάσεις».

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτές τις συμφωνίες θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να αντιμετωπιστεί μαζικά και έγκαιρα η κατάστασης και για την επόμενη μέρα. «Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις από ένα μεγάλο βάρος, που είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δίνοντας κίνητρα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν. Πήρε το κράτος το βάρος μέρος ή το σύνολο του προσωπικού των επιχειρήσεων υπό τη δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί. Δώσαμε τη δυνατότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία πήρε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου, που πρόκειται για άλλο ένα πακέτο χρημάτων άμεσα. Η επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί με πόρους χωρίς να έχει δαπάνες και ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείνει. Μειώσαμε το ενοίκιο κατά 40%».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα κινδυνεύει να μπει ξανά σε κατάσταση προληπτικής πιστωτικής γραμμής και μνημονιακών όρων, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι : «Οι μνημονιακοί όροι για κάποιον που θα κάνει την προληπτική πιστωτική γραμμή δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Με τα σημερινά δεδομένα, με τις εκτιμήσεις για το μέλλον, με βασικό σενάριο το πότε θα τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, όχι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί είναι σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επιδοτούμε την εργασία
Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία λέγοντας ότι δίνεται το επίδομα των 800 ευρώ,  καλύπτονται ασφαλιστικές εισφορές, δίνεται αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση του ενοικίου αν είναι πρώτη κατοικία. «Στον προγραμματισμό μας, όλα τα μέτρα μπορούν να επαναληφθούν τουλάχιστον ακόμα μια φορά. Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με τους ειδικούς κι εμείς ακολουθούμε, για αυτό πρέπει να ρίξουμε γρήγορα πολλά όπλα στη μάχη, κρατώντας καύσιμα για την επόμενη ημέρα, η οποία δεν ξέρουμε πότε θα έρθει».


Πηγή: iefimerida.gr