Στάζει… σοκολάτα η Θεσσαλονίκη

Σε… σοκολατούπολη επιθυμεί να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo. Η πρωτοβουλία της να στήσει ένα εργοστάσιο και μουσείο σοκολάτας στο πλαίσιο λειτουργίας της 79ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται πραγματικό “χρυσορυχείο”.

 

Το ιστορικό περίπτερο 1 της ΔΕΘ μετατρέπεται σιγά – σιγά σε “Μέκκα” της σοκολάτας και στα 2.500 τετραγωνικά μέτρα του ο επισκέπτης θα ταξιδεύει από το κόκκο του κακαόδεντρου μέχρι το τελικό στάδιο της επεξεργασίας που είναι η σοκολάτα.

 

Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που το εργοστάσιο-μουσείο δεν θα λειτουργήσει μόνο τις ημέρες της 79ης ΔΕΘ, αλλά για έξι μήνες. Ήδη υπάρχουν τουριστικά γραφεία σε χώρες της Βαλκανικής που προγραμματίζουν ταξίδια στη Θεσσαλονίκη με βασικό στόχο την επίσκεψη στο εργοστάσιο-μουσείο της σοκολάτας. Παράλληλα, πολλά σχολεία από όλη την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επίσκεψη στο εργοστάσιο-μουσείο, ενώ υπάρχει πρόταση για μεταφορά του (μέσα στο 2015) σε τουλάχιστον δύο ελληνικές πόλεις αλλά και μία των Βαλκανίων. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ καθώς η ΔΕΘ-Helexpo εκτιμά ότι θα περάσουν τις πύλες του εργοστασίου-μουσείου περισσότερα από 500.000 άτομα! Το εισιτήριο θα είναι πέντε ευρώ, εκτός από τις ημέρες λειτουργίας της 79ης ΔΕΘ που θα είναι μειωμένο στα 2,5 ευρώ.

 

Μέσα στο τεράστιο χώρο του περιπτέρου 1, θα στηθεί ο ψηλότερος καταρράκτης σοκολάτας της Ευρώπης, ύψους τριών μέτρων, θα υπάρχει κακαόδεντρο που μεταφέρεται από τη Κίνα και ήδη βρίσκεται εν πλω για τη Θεσσαλονίκη. “Θα δημιουργηθεί μία ζούγκλα όπου υπάρχουν τα κακαόδεντρα. Μάλιστα, θα επικρατούν και ατμοσφαιρικές συνθήκες Αμαζονίου. θα υπάρχει ένας λαβύρινθος σοκολάτας που θα καταλήγει στον καταρράκτη. Στον χώρο θα στηθούν σιντριβάνια με σοκολάτα, θα υπάρχει σοκολατένιο νυφικό, έκθεση φωτογραφιών με αντικείμενο τη σοκολάτα, σοκολατένια έργα τέχνης, βιβλιοθήκη αφιερωμένη στη σοκολάτα, παρουσίαση της στενής σχέσης μπισκότου-σοκολάτας, ακόμη και ένας ειδικός χώρος όπου οι επισκέπτες θα ποζάρουν και μέσω υπολογιστή θα παίρνουν φωτογραφίες απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης μέσα σε μία μπανιέρα γεμάτη με σοκολάτα!”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. Φυσικά, το εργοστάσιο-μουσείο θα προσαρμόζει τις παροχές του ανάλογα με τις γιορτές, όπως για παράδειγμα τα Χριστούγεννα και του Αγίου Βαλεντίνου.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, τα παιδιά, οι νέοι αλλά και οι ενήλικες μέσα από διάφορες θεματικές ενότητες θα ανακαλύπτουν με εντυπωσιακό τρόπο τα μεγάλα και μικρά μυστικά της σοκολάτας και των γλυκών απολαύσεων. Θα συμμετέχουν σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον χρόνο, τον χώρο και το “απόλυτο όνειρό” τους, δηλαδή τη σοκολάτα. “Η πρωτοτυπία, η υψηλή αισθητική, η διαδραστικότητα, η κάλυψη διαφοροποιημένων αναγκών ψυχαγωγίας, η ολοκληρωμένη σειρά δραστηριοτήτων, ο ποιοτικός συνδυασμός ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης και η ανταποδοτικότητα στο κόστος του εισιτηρίου με δεκάδες δωρεάν παροχές, είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά του εργοστασίου και μουσείου σοκολάτας. Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα συνυπάρχουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, απόλυτα κατάλληλο για να δέχεται καθημερινά χιλιάδες άτομα και κυρίως μικρά παιδιά και τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων”, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo.

 

Μέγας χορηγός του εγχειρήματος είναι η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, ενώ χορηγοί η βιομηχανία μπισκότων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ και η βιομηχανία δομικών υλικών ISOMAT.

 

Του Άγγελου Αγγελίδη,

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr