Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ

Τις οριστικές ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ, οι οποίες θα ισχύσουν από φέτος, κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή.

 

Στις τροπολογίες υπάρχει μέριμνα και για τους φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί στις σχολές μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

 

Oπως αναφέρεται οι φοιτητές δικαιούνται να μετεγγραφούν στις συγκεκριμένες σχολές, αλλά όσοι δεν γίνουν δεκτοί θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξασφαλισθεί κατά προτεραιότητα η στέγαση και η σίτισή τους στα τμήματα ή σχολές επιτυχίας τους και επίσης θα τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής άλλης σχολής στην οποία θα μπορούν να μετεγγραφούν με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος οι μετεγγραφές θα γίνουν με μοριοδότηση, η οποία ωφελεί κυρίως όσους έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα και όσους είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς και μετά ακολουθούν οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι.

 

Το εισόδημα

Τα περισσότερα μόρια (5) θα πάρουν όσοι έχουν εισοδήματα για το τρέχον οικονομικό έτος κάτω από 3.000 ευρώ.

 

Ακολουθούν όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 6.000 (τέσσερα μόρια) και όσοι έχουν εισοδήματα έως 9.000 ευρώ (τρία μόρια).

 

Οι ορφανοί και από τους δύο γονείς θα «πριμοδοτηθούν» με τρία μόρια και οι πολύτεκνοι με δύο μόρια.

 

Από ένα μόριο θα «πάρουν» όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες όπως τρίτεκνοι, όσοι έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις διαφορετικές από τη μόνιμη κατοικία των γονέων, όσοι έχουν γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία πάνω από 67% και όσοι είναι ορφανοί από έναν γονέα ή είναι τέκνα άγαμης μητέρας.