Στην αντεπίθεση η Sony: Μην δημοσιεύετε τα στοιχεία που διέρρευσαν

Με μηνύσεις και αποζημιώσεις εκατομμυρίων απειλεί η Sony Pictures τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς που αναμεταδίδουν τις πληροφορίες που εκλάπησαν από τα συστήματα υπολογιστών του χολιγουντιανού κολοσσού και οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα.

 

Δύο εβδομάδες μετά τη μυστηριώδη κυβερνο-επίθεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή χιλιάδων απορρήτων στοιχείων διασημοτήτων, εγγράφων αλλά και επερχόμενων ταινιών, η κινηματογραφική εταιρεία προσπαθεί να περισώσει ό,τι της έχει απομείνει μέσω μιας επιστολής προς τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, στην οποία γνωστοποιεί ότι η εταιρεία «δεν συναινεί στην κατοχή, ανάγνωση, δημοσίευση, αντιγραφή, ανάρτηση, κατέβασμα αλλά και οποιαδήποτε άλλη χρήση» των κλεμμένων αρχείων και απαιτεί συνεργασία για την έγκαιρη καταστροφή του υλικού.

 

Σε αντίθετη περίπτωση ο κολοσσός προειδοποιεί ότι « δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να ασκήσει ποινικές διώξεις και θα θεωρηθούν υπεύθυνα για οποιαδήποτε ζημιά υποστεί η Sony από την δημοσίευσή τους».
 

Τα άπλυτα… στη φόρα 

Θύμα των τελευταίων αποκαλύψεων των χάκερ, που σχεδόν καθημερινά αφήνουν να διαρρεύσει και ένα καινούργιο «πακέτο» email από το άβατο του στούντιο της Sony, είναι ο Τζέιμς Μποντ.

 

Ο 007 αποδείχθηκε ευάλωτος στο νέο αυτό είδος του διαδικτυακού πολέμου καθώς η 24η ταινία της κινηματογραφικής σειράς που μόλις ξεκίνησε γυρίσματα, αντιμετωπίζει αρκετές διαρροές, ανάμεσα στις οποίες και την αποκάλυψη του σεναρίου της ή πιο σωστά, μιας πρώιμης εκδοχής του, η οποία κλάπηκε στην τελευταία κυβερνοεπίθεση των αόρατων ληστών.

Η ανταλλαγή των email ανάμεσα στα στελέχη της Sony και των συμπαραγωγών στούντιο Columbia Pictures και MGM δεν φανέρωσαν μόνο τον φουσκωμένο προϋπολογισμό της παραγωγής που ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια (το υψηλότερο όπως φαίνεται για ταινία της σειράς) αλλά και τις επιφυλάξεις των εμπλεκόμενων πλευρών για την τρίτη πράξη του σεναρίου, την απουσία ουσιαστικής ανατροπής στην ιστορία και το στάτους του «κακού» της υπόθεσης.

Ο βρετανός πράκτορας ήταν μόνο το πιο πρόσφατο «θύμα» των διαρροών. Είχαν προηγηθεί… η Αντζελίνα Τζολί, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Τζένιφερ Λόρενς και δεκάδες άλλοι. 

Σε ένα από τα μέιλ μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας που διέρρευσε, η Αντζελίνα Τζολί αναφέρεται ως «ελάχιστα ταλαντούχο κακομαθημένο παλιόπαιδο». Αλλά και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο εμφανίζεται να δυσαρέστησε τους παραγωγούς της βιογραφίας του Στιβ Τζομπς μετά την άρνησή του να ενσαρκώσει το ρόλο του συνιδρυτή της Apple. «Η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη» γράφει ο Μαρκ Γκόρντον. «Απαράδεκτη» απαντά η Έιμι Πασκάλ, ενώ και οι δύο αναρωτιούνται αν το όχι του ηθοποιού σχετίζεται με την οικονομική συμφωνία για την ταινία.