Στην Αθήνα έφτασαν έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic

Στην Αθήνα έχουν φτάσει περίπου 100 Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic που ταξίδεψαν με πτήση της Aegean από το Πρίντεζι της Ιταλίας. Οι διασωθέντες είχαν αποβιβαστεί αργά το βράδυ της Τρίτης από το ελικοπτεροφόρο San Giorgio και το σκάφος Durand de la Penne του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Το αεροπλάνο έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι.

Η πτήση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά λόγω καιρού αυτό δεν κατέστη δυνατό.

 

Την ευθύνη του επαναπατρισμού τους είχε αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και η πτήση θα πραγματοποιηθεί δωρεάν από την Aegean.

Παράλληλα, το Aby Jannette με διασωθέντες του Norman Atlantic, έφθασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο λιμάνι του Τάραντα της Ιταλίας.

Στο πλοίο εκτιμάται ότι βρίσκονται 26 έλληνες διασωθέντες, ωστόσο πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. 

Συνολικά, οι έλληνες διασωθέντες από το Norman Atlantic είναι 236, ωστόσο οι λίστες αναμένεται να επικαιροποιηθούν εκ νέου.

Έντεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο και δεκάδες αγνοούνται, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς στο πλοίο φέρεται να βρίσκονταν και αρκετοί μετανάστες.

Το βράδυ, συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο Πρίντεζι, όταν 205 διασωθέντες, μεταξύ αυτών 106 Έλληνες, αποβιβάστηκαν στο Πρίντεζι από το ελικοπτεροφόρο. Στο λιμάνι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς συγγενικά τους πρόσωπα, αναμένοντας με αγωνία να σφίξουν στην αγκαλιά τους ξανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν σε ειδικούς χώρους υποδοχής για να τους εξετάσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τους δόθηκαν ρούχα.

Εν τω μεταξύ, πέντε ελικόπτερα έχουν θέσει την Τετάρτη οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών για επιχειρήσεις έρευνας στην Αδριατική για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του Norman Atlantic.

Πρόκειται για 2 ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, 1 ΑB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 NH-90 του Στρατού Ξηράς.