Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη οι επενδυτές – «κοράκια»

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Στη χώρα μας βρίσκονται ήδη οι δήθεν επενδυτές – γνωστοί λαϊκά ως «κοράκια» – που περιμένουν να αρπάξουν σε εξευτελιστικές τιμές την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών που θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μη μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Τουρισμός, τρόφιμα, real estate, το ευρύτερο εμπόριο, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι οι τομείς που διερευνούν οι εκπρόσωποι των δήθεν επενδυτών, που ήδη έχουν κάνει τις απαραίτητες επαφές τους με τις τράπεζες για να επιλέξουν τα θηράματά τους. Το πλιάτσικο αναμένεται να είναι τεράστιο καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν ήδη, μόνο σε μία εκ των «συστημικών» τραπεζών, 500 επιχειρήσεις ξενοδοχείων όλων των ειδών έχουν μπει στο μάτι των funds, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να λένε ότι ο συνολικός δανεισμός των τουριστικών επιχειρήσεων αγγίζει σήμερα τα 7,5 δισ. ευρώ και από τα δάνεια αυτά υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο».

Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και από μεγάλα equity και άλλα funds. Τα equity funds εκτιμούν τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και αναζητούν λύσεις με αλλαγές διαχείρισης, παίρνοντας στην ουσία τον έλεγχο της επιχείρησης. Ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή private equity fund, που ειδικεύεται σε εταιρικές εξαγορές και αναδιαρθρώσεις, το αμερικανικό KKR είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Eurobank.

Ποιες είναι όμως αυτές οι εταιρείες – «κοράκια» που ήρθαν ήδη στην Ελλάδα για να αρπάξουν την ακίνητη περιουσία των ανήμπορών δανειοληπτών; Αυτές που φέρονται να έχουν δείξει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής και να είναι σε επαφή με τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι οι εξής:

α) το Oaktree, μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός, με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα των επενδύσεων. H Oaktree Capital έγινε γνωστή από την συνεργασία της με τον ξενοδοχειακό όμιλο Σάνη AE που οδήγησε στην αγορά του Gerakina Beach στη Xαλκιδική, που άνηκε στην Eθνική Tράπεζα… Iδρύθηκε το 1995 και σήμερα διαχειρίζεται περίπου 80 δισ. δολάρια.

(β) η Valde Capital Investment, επενδυτικός οργανισμός με στρατηγική την εξαγορά πλειοψηφίας ή και 100% επιχειρήσεων,

(γ) η Paulson Fund, εταιρία διαχείρισης hedge fund από τη Nέα Yόρκη με σημαντικές επενδύσεις στις μετοχές των τραπεζών,

(δ) η αμερικανική Marathon Asset Management, που δραστηριοποιείται στις διεθνείς χρηματαγορές,

(ε) το Fortress Investment Group, μεγάλο αμερικανικό hedge fund που είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank.

(στ) H Apollo Global Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 164 δισ. δολαρίων. H Apollo έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη N. Eυρώπη και κυρίως στην Iσπανία, όπου από το 2008 έχει αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και μία τράπεζα.

(ζ) H York Capital management (Tέρνα, Costamare) σε συνεργασία με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners εμφανίζονται να έχουν ανοίξει γραφείο στην πρωτεύουσα και να έχουν περάσει από μικροσκόπιο τις ελληνικές επιχειρήσεις.

(η) Oi Fortress, Baubost, και Strategic συνεργάζονται μεταξύ τους για την περίπτωση της Eλλάδας ενώ έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στην Kύπρο.

(θ) To Dromeus Capital, που τον περασμένο Iούνιο είχε αναγκαστεί λόγω ζημιών να κλείσει τα γραφεία του στην Aθήνα, επανενεργοποείται διότι θεωρεί ότι δημιουργείται ένα νέο επενδυτικό σκηνικό. Tα παραπάνω χαρτοφυλάκια ενδιαφέρονται κυρίως για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στα μικρότερης αξίας δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά, φαίνεται ότι το δρόμο έχει ανοίξει ήδη η ισπανική Aktua Financial Solutions, γνωστή από τις διά της βίας εξώσεις ιδιοκτητών από τα σπίτια τους στην Ισπανία. Η Aktua έχει ήδη από πέρσι κλείσει συμφωνία με την Alpha Bank και ίδρυσαν την Aktua Hellas, στην οποία έχει πλειοψηφική συμμετοχή η Aktua με 55%.