Στην Κύπρο μεταβαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Η εξεύρεση ενός σαφούς πολιτικού στίγματος, το οποίο θα διακρίνει το ΠΑΣΟΚ απολύτως από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα το καθιστά τον προφανή τρίτο πολιτικό πόλο και επιλογή για τους ψηφοφόρους στις επόμενες εθνικές εκλογές, αποτελεί το βασικό μέλημα που έχει ο κ. Ευ. Βενιζέλος για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην προσπάθεια ομογενοποίησης του προγραμματικού λόγου και εξεύρεσης αυτής της διακριτής ταυτότητας, στη Χαρ. Τρικούπη έχουν προγραμματίσει δύο εκδηλώσεις για την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ ο κ. Βενιζέλος τροποποιεί το πρόγραμμά του προκειμένου να έχει όσο ευρύτερες επαφές γίνεται με την κομματική βάση

.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σήμερα το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών, θα συναντηθεί και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νησί, προκειμένου να συζητήσουν για την τρέχουσα κατάσταση και τις πρωτοβουλίες ενόψει του σχεδιαζόμενου συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μεθαύριο, Πέμπτη, το ΠΑΣΟΚ (και συγκεκριμένα το ΙΣΤΑΜΕ) διοργανώνει μια εκδήλωση για το κοινωνικό κράτος με κεντρικό ομιλητή τον κ. Βενιζέλο και τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών. Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι, ουσιαστικά θα παρουσιαστεί το κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ενόψει και των επόμενων εθνικών εκλογών. Ωστόσο, η πλέον σημαντική για τις ενδοκομματικές εξελίξεις, εκδήλωση αυτής της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (1-2 Νοεμβρίου), οπότε και θα συνεδριάσει στην «Αθηναΐδα» η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η Επιτροπή είναι αρκετές, ωστόσο η πλέον σημαντική αφορά τον χρόνο πραγματοποίησης του συνεδρίου, δεδομένων και των δυσκολιών οι οποίες υφίστανται. Αρκετοί, κυρίως από την «Ελιά», επιθυμούν την πραγματοποίηση του συνεδρίου εντός του α΄ δεκαημέρου του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, από τη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ώς τότε και προκρίνουν ημερομηνίες ακόμη και μετά τις γιορτές. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει και η προώθηση της Δημοκρατικής Παράταξης σε επίπεδο βάσης, κάτι που παρουσιάζει δυσκολίες, δεδομένης της εικόνας διάλυσης που έχουν οι νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και τον κομματικό πυρήνα του εγχειρήματος.

Στη Χαρ. Τρικούπη, παρά τη γενικότερη ενόχληση για τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες του κ. Γ. Παπανδρέου, επικρατεί ψυχραιμία ως προς την τελευταία εμφάνισή του. Εκτιμούν ότι η προσέλευση πολιτών στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο Κρήτης, την Παρασκευή, ήταν μάλλον περιορισμένη και δεν δικαιολογεί τις επικοινωνιακές διαστάσεις που έλαβε. Υφίσταται, σε κάθε περίπτωση, σκεπτικισμός περί του πώς το ΠΑΣΟΚ θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, παρουσιάζοντας μη συμπαγή εικόνα.

Ως ένδειξη ανησυχίας για τη γενικότερη κατάσταση αντιμετωπίζουν την παρέμβαση της Παρασκευής συνεργάτες και συνομιλητές του κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Γ. Πεταλωτής, ο οποίος επισήμανε χθες (Παραπολιτικά 90,1) ότι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού «δεν σηματοδοτεί κάποιο νέο κόμμα, αλλά στοχεύει να ανοίξει μια συζήτηση για όσα συμβαίνουν».

 

 

Πηγή: Καθημερινή