Στην Ουάσιγκτον κρίνεται το χρέος; Πρώτες επαφές με την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την επόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου), θα λάβουν χώρα οι πρώτες επαφές μεταξύ των δανειστών για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, που επικαλείται ως πηγές αξιωματούχους κοντά στη διαπραγμάτευση.

«Όλοι οι πρωταγωνιστές θα είναι εκεί, η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε πηγή της «Le Monde».

«Ναι, θα λάβουν χώρα οι πρώτες επαφές, αυτό ίσως βοηθήσει το ΔΝΤ να τοποθετηθεί» όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε στην εφημερίδα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα του χρέους στην εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται και στο διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου που διέρρευσαν τα WikiLeaks, αν και οι δύο αξιωματούχοι δεν φαίνεται να αναμένουν γρήγορη πρόοδο.

Το ζήτημα του χρέους παραμένει ένα από τα πιο αιχμηρά σημεία διαφωνίας μεταξύ του Ταμείου και των ευρωπαίων εταίρων. Το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο τρίτο Μνημόνιο.

Το θέμα του χρέους μπορεί να τεθεί επίσημα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, όπως δήλωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλούμ, όμως το Βερολίνο έχει αντιταχθεί στο ενδεχόμενο έναρξης της συζήτησης για το χρέος – επί του παρόντος τουλάχιστον.

Η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη, παρουσία της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι αυτή τη στιγμή η μείωση του ελληνικού χρέους δεν είναι νομικά εφικτή στο πλαίσιο της ευρωζώνης.