Στην πρώτη θέση της λίστας του Forbes με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο φιγουράρει η Άγκελα Μέρκελ

Η Ανγκελα Μέρκελ, φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας του Forbes με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο, και ανάμεσά τους βρίσκονται κορυφαίες πολιτικοί, καλλιτέχνιδες, στελέχη κολοσσών και αυτοδημιούργητες επιχειρηματίες.

Χίλαρι Κλίντον, Κριστίν Λαγκάρντ, Μισέλ Ομπάμα και Οπρα Γουίνφρεϊ είναι παλιές… καραβάνες στον εν λόγω κατάλογο, στην οποία βρίσκονται συνολικά εννέα επικεφαλής κρατών, 28 διευθύνουσες σύμβουλοι, 18 που ίδρυσαν τη δική τους επιχείρηση ή ίδρυμα, 13 δισεκατομμυριούχοι, ενώ το συνολικό άθροισμα των ακολούθων και φίλων τους στα κοινωνικά δίκτυα ανέρχεται σε 812 εκατομμύρια.

 

Ανάμεσα στις γυναίκες που έχει επιλέξει το περιοδικό υπάρχουν και ορισμένες που δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό, ωστόσο κατέχουν θέσεις μεγάλης ευθύνης και είναι πολύ πιο επιτυχημένες από τους άνδρες «ανταγωνιστές» τους στον κλάδο τους. Ορισμένες, όπως η Λούσι Πενγκ, η Σάρα Μπλέικλι και η Λίλα Τρέτικοφ, είναι κάτω των 45 ετών και ήδη βρίσκονται σε υψηλότατα πόστα. Αλλες, όπως η Πατρίτσια Χάρις και η Αντζελα Αρεκτς, χρειάστηκε να εργαστούν αργά και μεθοδικά για να πετύχουν το στόχο τους. Και, τέλος, υπάρχουν και γυναίκες, όπως η Γκουίν Σότγοελ και η Αντίνα Φρίντμαν, που βρίσκονται σε αμιγώς ανδροκρατούμενους χώρους και όμως κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να φτάσουν στην κορυφή.

 

1. ΛΟΥΣΙ ΠΕΝΓΚ

Η γυναίκα που ελέγχει την online αγορά της Ασίας.

 

Στα 41 της θεωρείται μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στην Ασία αλλά και τον κόσμο. Το Forbes κατέταξε τη διευθύνουσα σύμβουλο της Alibaba στο νούμερο 53 της λίστας, καθώς διαχειρίζεται μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Η Πενγκ υπήρξε επικεφαλής του Alipay, δηλαδή του παραρτήματος των online πληρωμών και πλέον διευθύνει τη μονάδα στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι οικονομικές υπηρεσίες της Alibaba: από μικρής κλίμακας δάνεια, την πρώτη online ασφαλιστική εταιρεία της Κίνας έως την Tianhong, που μέσω του fund Yu’e Bao έχει μπει πολύ δυναμικά στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου. Μόνο η πελατεία της Tianhong φτάνει τα 49 εκατομμύρια άτομα και η αξία της ξεπέρασε τα 40 δισ. δολάρια. Παρότι νέα σε ηλικία, η Πενγκ διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία για τη θέση και πιστώθηκε την επιτυχημένη διείσδυση του ομίλου στις online αγορές μέσω της Alipay, καθώς κατάφερε να προσελκύσει πολλές από τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της Κίνας. Σπούδασε οικονομικά και εμπόριο και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ζεϊγιάνγκ.

 

2. ΛΙΛΑ ΤΡΕΤΙΚΟΦ

Η μετανάστρια από τη Ρωσία στο τιμόνι της wikimedia

 

Είναι μόλις 36 ετών και είναι εκτελεστική διευθύντρια στη wikimedia, τη ΜΚΟ που χρηματοδοτεί την εγκυκλοπαίδεια wikipedia. Γεννήθηκε στη Ρωσία, ωστόσο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης η οικογένειά της μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Η ίδια ήταν 16 ετών, αλλά κατάφερε να μάθει καλά αγγλικά, ενώ εργαζόταν ως σερβιτόρα και παράλληλα αποταμίευε χρήματα για τις σπουδές της. Κατάφερε να γίνει δεκτή στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και να σπουδάσει τεχνολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ έκανε έρευνα για τη δυνατότητα των μηχανών να «μαθαίνουν». Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στη Syn Microsystems και σύντομα ίδρυσε τη δική της εταιρεία, την grokdigital, που ασχολείται με το τεχνολογικό μάρκετινγκ. Συνέχισε την καριέρα της δραστηριοποιούμενη παράλληλα και σε άλλες τεχνολογικές επιχειρήσεις και πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε το πόστο της στη wikimedia. Είναι νεοεισερχόμενη στη λίστα του Forbes και κατέχει τη θέση νούμερο 99 και θεωρείται πολλά υποσχόμενη και θα έχει ανοδική πορεία.

 

3. ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΧΑΡΙΣ

H αντιδήμαρχος του Μπλούμπεργκ και οι φιλανθρωπίες

 

Είναι η γυναίκα που φροντίζει να γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, να δωρίσει όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπίες. Υπήρξε αντιδήμαρχος υπό τον Μπλούμπεργκ και σύμβουλός του σε θέματα διοίκησης, διαχείρισης και πολιτικής. Η Χάρις υπήρξε πολιτικοποιημένη από νεαρή ηλικία και εργάστηκε ως εθελόντρια για τον γερουσιαστή Κοχ. Οταν εκείνος αργότερα εξελέγη δήμαρχος Νέας Υόρκης, πήρε μαζί του τη νεαρή Χάρις που πήρε το βάπτισμα του πυρός και πέρασε από διάφορες θέσεις στον δήμο, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μεγάλη εμπειρία αλλά και πολλές διασυνδέσεις. Αργότερα άρχισε να εργάζεται για το ίδρυμα Bloomberg, όπου είχε αναλάβει τον τομέα φιλανθρωπιών, κυβερνητικών θεμάτων και δημοσίων σχέσεων. Θεωρείται ότι εκείνη ήταν που έφερε σε επαφή τον Μπλούμπεργκ με την τέχνη και τις φιλανθρωπίες, και μάλιστα ότι τον έπεισε να δωρίσει την περιουσία του. Το Forbes της έδωσε την 80ή θέση.

 

4. ΑΝΤΖΕΛΑ ΑΡΕΝΤΣ

Aπό την υψηλή ραπτική στην… υψηλή τεχνολογία

 

Τον περασμένο χρόνο άφησε το τιμόνι της Burberry για να αναλάβει τον κλάδο πωλήσεων ως η πρώτη γυναίκα στη διευθυντική ομάδα της Apple. Η 54χρονη Αρεντς επιβλέπει και ελέγχει τη λειτουργία των 400 και πλέον καταστημάτων λιανικής, αλλά και τις διαδικτυακές πωλήσεις. Η Αρεντς (νούμερο 49 στη λίστα), είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην Burberry, όπου θήτευσε από το 2006 έως το 2013. Προώθησε την εταιρεία στις αναδυόμενες αγορές όπου έχει δημιουργηθεί μια νέα οικονομική τάξη με μεγάλη αγοραστική δύναμη και διάθεση να καταναλώσει είδη πολυτελείας και ταυτόχρονα εκμεταλλεύτηκε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις για να βελτιώσει τις πωλήσεις του γνωστού οίκου. Η Αρεντς δεν έχει αφήσει στο περιθώριο την οικογενειακή της ζωή. Απέκτησε τρία παιδιά με τον άντρα της, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος της ήδη από το δημοτικό. Τον παντρεύτηκε στα 30 της, ύστερα από μια σχέση εξ αποστάσεως που κράτησε 17 χρόνια.

 

5. ΓΚΟΥΙΝ ΣΟΤΓΟΥΕΛ

Η μηχανολόγος που θέλει να κατακτήσει το Διάστημα

 

Η πρωτοεμφανιζόμενη στη λίστα του Forbes στο νούμερο 90, Γκουΐν Σοτγουελ είναι η πρόεδρος και γενική διευθύντρια της SpaceX, η οποία δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση του Διαστήματος και έχει συμβόλαια ύψους 5 δισ. δολαρίων. Ο μόνος στον οποίο δίνει αναφορά είναι ο ιδρυτής της εταιρείας, Ελον Μασκ. Σπούδασε μηχανολογία και εφαρμοσμένα μαθηματικά, οπότε αρχικά το ενδιαφέρον της στράφηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία. Δοκίμασε την τύχη της στην Chryssler, αλλά στη συνέχεια άρχισε να ασχολείται με μελέτες για στρατιωτικά και διαστημικά προγράμματα και παρέμεινε επί 10 χρόνια στην Aerospace. Το 2002, έτος ίδρυσης της SpaceX, ήταν η έβδομη υπάλληλος που προσελήφθη και άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλιά της ιεραρχίας. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 3.000 εργαζόμενους. Την ενδιαφέρει να υπάρχει επαφή του κοινού με την υψηλή τεχνολογία και για αυτό δίνει σχετικές ομιλίες σε εκλαϊκευμένη μορφή.

 

6. ΣΑΡΑ ΜΠΕΪΚΛΙ

Εγινε ζάπλουτη χάρη σε ένα… σχισμένο καλσόν

 

Είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο στα 43 της χρόνια και αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας. Ολα ξεκίνησαν ένα βράδυ που έκοψε το κάτω μέρος του καλσόν της για στιλιστικούς λόγους. Αφού ερεύνησε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τι διαφορετικό μπορούσε να προσφέρει ένα καλσόν χωρίς πέλματα κατέγραψε την ευρεσιτεχνία της και με όπλο τις λιγοστές της οικονομίες βρήκε κατασκευαστή για να κάνει την ιδέα της πραγματικότητα. Ετσι γεννήθηκε το Spanx, που σήμερα περιλαμβάνει ένα πλήρες φάσμα από εσώρουχα, κορσέδες, μαγιό από πρωτοποριακά υλικά και γενικότερα κομμάτια που χρησιμοποιούνται κάτω από τα ρούχα για να δείχνουν την σιλουέτα πιο κομψή και λεπτή. Οι σταρ του Χόλιγουντ πίνουν νερό στο όνομα της γυναίκας που απέτυχε να γίνει δικηγόρος και μετά εργάστηκε ως κωμικός σε μαγαζιά και στην Ντίσνεϊλαντ και στη συνέχεια έγινε πλασιέ για συσκευές φαξ. Ασχολείται με τις φιλανθρωπίες και έχει συστήσει το δικό της ίδρυμα για γυναίκες οι οποίες θέλουν να αναπτύξουν τη δική τους επιχειρηματικότητα.

 

7. ΑΝΤΙΝΑ ΦΡΙΝΤΜΑΝ

Η πιο περιζήτητη γυναίκα στη Wall Street

 

Είναι το νούμερο 69 στη λίστα και μία από τις λίγες επιτυχημένες γυναίκες στη Wall Street. Πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στη Nasdaq OMX Group ως πρόεδρος, από όπου είχε φύγει το 2011 για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Carlyle Group. Θεωρείται, μάλιστα, σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία όταν θα αποχωρήσει ο νυν διευθύνων σύμβουλος Ρόμπερτ Γκρέιφελντ. Ο διευθύνων σύμβουλος συνειδητοποίησε μετά την αποχώρησή της ότι ο «πάγκος» της ομάδας του δεν ήταν αρκετά καλός και ότι ήθελε την Φρίντμαν κοντά του, έτσι ώστε όταν έρθει η στιγμή, να είναι έτοιμη να τον διαδεχθεί. Η Carlyle ήταν άκρως ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της και την αποχωρίστηκε με δυσκολία, ωστόσο ο πρόεδρος του equity fund ομολόγησε ότι δεν ήταν δυνατόν να σταθεί εμπόδιο σε ένα τόσο μεγάλο βήμα στην καριέρα της Φρίντμαν.