Στήνουν μπλόκα και κλείνουν δρόμους οι αγρότες

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε κλείσιμο δρόμων προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη βόρεια Ελλάδα, ενώ απειλούν με κλιμάκωση αντιδρώντας στο σχέδιο για το ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό. Και στην Ήπειρο όμως, απέκλεισαν την εθνική οδό Άρτας – Αθήνας στο ύψος του Κομπατίου.

«Κλείνει επ’ αόριστον» ο κόμβος Κερδυλλίων στην Εγνατία οδό

Στις Σέρρες, με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ’ αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

Ανοιχτή πάντως παραμένει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Κλειστή η διασταύρωση Κοκκινογείων προς την Εξοχή

Σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Πάνω από 1.000 τρακτέρ στον Προμαχώνα

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.200, και όπως έκαναν γνωστό αγροτοσυνδικαλιστές, από αύριο ξεκινούν προειδοποιητικά κλεισίματα, ενώ προειδοποιούν για επ’ αόριστον κλείσιμο, αν μέχρι το Σάββατο η κυβέρνηση δεν αποσύρει «το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό».

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει χώρα χωρίς ασφαλιστικό οργανισμό για τους αγρότες», ενώ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν φέρουν κομματική ταυτότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο παπάς όταν πάει στα σπίτια των χωριών, δεν επιλέγει τους χωριανούς που θα ευλογήσει».

Επίσης μπλόκα στήνονται σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς, ενώ αγρότες-κτηνοτρόφοι αναμένεται να παραταχθούν στον κόμβο της Κουλούρας και στο Μαυροβούνι Πέλλας.

Έκλεισαν τον δρόμο στον κόμβο των Κερδυλλίων στις Σέρρες

«Ραντεβού» στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, στις Σέρρες, έδωσαν για τις 12:00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι μετά από λίγη ώρα έκλεισαν τον δρόμο.

Το ενδεχόμενο κλεισίματος του δρόμου και στις δύο πλευρές είχε αφήσει ανοιχτό ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, λέγοντας όμως ότι θα αφήσουν ανοιχτούς τους παράδρομους, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, προκειμένου να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στους διερχόμενους οδηγούς.

Σημειώνεται, ότι τα παρατεταγμένα τρακτέρ στις πλατείες διάφορων χωριών του νομού Σερρών έχουν, ήδη, ανάψει μηχανές και κατευθύνονται στα δύο προαναφερόμενα μπλόκα.

Κινητοποιήσεις και από τους αγρότες της Δράμας

Κινητοποιήσεις έχουν αποφασίσει και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής της Δράμας, οι οποίοι όρισαν σημείο συνάντησής τους, στις 12:00, τη διασταύρωση Κοκκινογείων προς την Εξοχή. «Δεν έχουμε οριστικοποιήσει αν θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο του οδοστρώματος συμβολικά ή οριστικά» ανέφερε ο συντονιστικής του μπλόκου, Χρήστο Γκόντιας, επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

…και της Ημαθίας

Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, στήνουν το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς. Όπως σημείωσαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσαλάς «θα μείνουμε στα μπλόκα για όσο χρειαστεί και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς δρόμων».

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, μπει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, στον κόμβο Μαυροβουνίου και τον κόμβο Νισελίου, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος. Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχει στηθεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.

«Έδεσαν» καΐκια οι αλιείς στον Θερμαϊκό

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διαμαρτυρία αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που «έδεσαν» από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο.

Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως είπε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

Έκλεισαν της εθνική οδό Άρτας – Αθήνας στο ύψος του Κομποτίου

Στους δρόμους βγήκαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, υποστηρίζοντας ότι το προωθούμενο ασφαλιστικό θα βάλει ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αγρότες της Άρτας έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνα στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Πορεία με τα τρακτέρ από τα σημεία προσυγκέντρωσης, τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και την Ανατολή, προς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, πραγματοποιούν παράλληλα αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού, με προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στα Τέμπη οι αγρότες του νομού Λάρισας

Στα Τέμπη οι αγρότες του νομού Λάρισας – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό

Την ίδια ώρα, αγρότες του νομού Λάρισας άρχισαν να συγκεντρώνονται στα Τέμπη, αψηφώντας την κακοκαιρία.

Λόγω της μετακίνησης των αγροτών με τα τρακτέρ τους, έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν επί της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου λόγω συγκέντρωσης τρακτέρ στη Γυρτώνη και της μετέπειτα κίνησής τους στα Τέμπη, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί ώστε να παραταχθούν εκατέρωθεν της εθνικής οδού.

Από την Αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 683168, 2410 683169.

Τρακτέρ έχουν παρατάξει στην εθνική Πάτρας – Πύργου

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή.

Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο Πέμπτη στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.