Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχαν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι επιστρέφουν στην Αθήνα τα τενχικά κλιμάκια της τρόικας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και μετά την χθεσινή ψήφιση του προϋπολογισμού. Διάγγελμα θα απευθύνει πιθανότατα αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Οπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η πρώτη ψηφοφορία να γίνει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

 

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συζήτηση που είχαν ο κ.Σαμαράς με τον κ.Βενιζέλο σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

Η ανακοίνωση της απόφασης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, περίπου δύο μήνες νωρίτερα από την τελική ημερομηνία που προβλέπεται από το Σύνταγμα, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Βουλή. Η διαδικασία έπρεπε κανονικά να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2015.

 

Ωστόσο, αυτό αλλάζει μετά την απόφαση της κυβέρνησης. Η Βουλή δεν πρόκειται να διακόψει τις εργασίες για τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα διεξαχθούν τρεις ψηφοφορίες μέχρι την εκλογή ή μή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την τελευταία να θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ψήφο 180 βουλευτών. Η δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 Δεκεμβρίου και η τρίτη στις 27 Δεκεμβρίου, μόλις δυο μέρες δηλαδή μετά τα Χριστούγεννα.

 

Η κ. Βούλτεψη ανέφερε ότι ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL).

 

«Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

 

«Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για τη διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας», πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!», είπε συγκεκριμένα και ανακοίνωσε ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.

 

Η διαδικασία

 

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή. Στην πρώτη απαιτείται η πλειοψηφία 200 βουλευτών. Αν αυτό δεν γίνει, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών με το ίδιο μέτρο, των 200 βουλευτών. Αν και σε αυτήν την ψηφοφορία δεν πιαστεί το μέτρο, εντός πάλι πέντε ημερών επαναλαμβάνεται και αυτήν τη φορά πέφτει το όριο στους 180 βουλευτές.

 

Αν και πάλι δεν καταστεί δυνατή η εκλογή, τότε διαλύεται η Βουλή, προκηρύσσονται εκλογές και η επόμενη Βουλή που θα συγκροτηθεί, μπορεί να εκλέξει τον ίδιο ή άλλο Πρόεδρο Δημοκρατίας με την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος, δηλαδή με 151 βουλευτές.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου έχει ως εξής:

 

«Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό.

 

»Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

 

»Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

 

»Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

 

»Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

 

»Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

 

»Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!

 

»Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.»