Στις 18:30 η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Με 6,5 ώρες καθυστέρηση θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη τηλεδιάσκεψη τουEurogroup για να συζητήσει τη νέα ελληνική πρόταση για συμφωνία με τους δανειστές μετά την επιβολή capital control και το κλείσιμο των τραπεζών. 

 

Αρχικά, η τηλεδιάσκεψη είχε οριστεί για τις 12:00. Μετά από αίτημα πολλών υπουργών όμως, η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα ξεκινήσει στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών), ανακοίνωσε στο twitter ο Michel Reijns, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 
 

Γαλλία και Ιταλία, πάντως, εξακολουθούν να στηρίζουν την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζουν να είναι ανοιχτοί στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. «Σε ό,τι με αφορά, σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, υπάρχει πάντα μια συμφωνία ανοιχτή για την Ελλάδα» είπε ο Πάντοαν στο ραδιόφωνο του BBC.

Από την πλευρά του και ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η χώρα του ελπίζει ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. “Σκοπός μας είναι να βρεθεί μια συμφωνία, ει δυνατόν πριν από το δημοψήφισμα”, δήλωσε ο Σαπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

“Σκοπός μας είναι να δούμε ως το τελευταίο λεπτό αν είναι δυνατό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο για μια επιστροφή στην σταθερότητα στην Ελλάδα και θα καθησυχάσει την Ευρώπη και τον κόσμο”, σημείωσε.

“Η υπόθεση για μια συμφωνία υφίσταται, αυτό είναι ήδη αρκετό”, υπογράμμισε.
Ο Γάλλος υπουργός διέψευσε ότι θέλει “να αποφευχθεί το δημοψήφισμα”, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι μια νίκη του “όχι” σε αυτό εγκυμονεί “τον κίνδυνο να ολισθήσουμε προς την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”.

Ωστόσο “το δημοψήφισμα είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου”, υπογράμμισε. “Δεν εναπόκειται σε εμάς να υπαγορεύσουμε έξωθεν αν πρέπει να οργανωθεί δημοψήφισμα”.

 

“Ακόμη κι αν κερδίσει το ‘όχι’, ο ρόλος της Γαλλίας θα είναι να κάνει τα πάντα για να παραμείνει (η Ελλάδα) στην ευρωζώνη”, υπογράμμισε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ