Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

Δύο ώρες κράτησε η τριμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στην πιο κρίσμη στιγμή της πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και ενώ εκπέμπονται μηνύματα αισιοδοξίας.

 

Είχε προηγηθεί θρίλερ αλλά και έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και οι τρεις ηγέτες να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι.

 

Η ελληνική πλευρά υπέστη αρχική ψυχρολουσία μετά τις δηλώσεις του Μαργαρίτη Σχοινά, πως ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενημέρωσε την διαπραγματευτική μας ομάδα ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι επαρκείς.

 

Η εξέλιξη αυτή απομάκρυνε σημαντικά το ενδεχόμενο συνάντησης, ενώ προσερχόμενοι Μέρκελ και Ολάντ δήλωναν ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση αλλά θα δέχονταν αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού ώστε να συζητήσουν το ελληνικό θέμα.

 

Ωστόσο όσο περνούσε η ώρα το κλίμα στις Βρυξέλλες άλλαζε με τον πρωθυπουργό να συναντάται διαδοχικά με τον Ντόναλντ Τούσκ αλλά και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Λίγη ώρα αργότερα ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωνε πως οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, ενώ οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας επιβεβαίωναν τη συνάντηση.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμάνεται να υποβάλει αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης για εννιά μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 18 Ιουνίου άφησε με δηλώσεις του, νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχουν ελάχιστα θέματα προς επίλυση στις τεχνικές συζητήσεις, ωστόσο οι ελληνικές προτάσεις δεν ήταν αρκετές για να τα διευθετήσουν. Τόνισε μάλιστα πως απομένουν αρκετές τεχνικές εργασίες να γίνουν.

 

«Είμαστε ακόμη ανοιχτοί σε σοβαρές εναλλακτικές, αλλά οι εναλλακτικές των τελευταίων ημερών δεν είναι σε αρκετά υψηλά στάνταρ», είπε ο Ολλανδός πολιτικός και πρόσθεσε: «Στις τελευταίες συνομιλίες που είχαμε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αλέξη Τσίπρα, καταστήσαμε σαφές ότι υπάρχει περιθώριο για κατάθεση εναλλακτικών μέτρων, αλλά το ουσιαστικό είναι ότι πρέπει να έχουν νόημα ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει ανεξάρτητη».