Στις 3.000 τα θύματα του Εμπολα – Σοκάρουν οι προβλέψεις για το 2015

Τουλάχιστον 2.917 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Έμπολα από τους 6.263 που έχουν προσβληθεί από τον ιό στις πέντε πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες από 1.550 κλίνες στη Λιβερία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες από την περιοχή Φασανκόνι στη Γουινέα ότι ντόπιοι έχουν στήσει οδοφράγματα για να εμποδίσουν τις ομάδες κρούσεις του ιού που επιχειρούν να εισέλθουν στην περιοχή.

 

Η εξάπλωση του Έμπολα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στη Γουινέα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, αλλά ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

 

«Η κατάσταση στη Γουινέα, παρότι εξακολουθεί να εμπνέει έντονη ανησυχία, δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί: περί τα 75 έως 100 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί την καθεμία από τις τελευταίες πέντε εβδομάδες» αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

 

Η Σιέρα Λεόνε έθεσε ακόμη τρεις περιφέρειες σε επ΄ αόριστον καραντίνα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Έρνεστ Μπάι Κορόμα, γεγονός που σημαίνει ότι πέντε από τις 14 περιφέρειες της χώρας –δηλαδή 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι– έχουν απομονωθεί.

 

Στις περιφέρειες περιλαμβάνονται το Πορτ Λόκο και η Μπομπάλι στα βόρεια και η Μογιάμπα στα νότια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ο Κορόμα. Εκεί βρίσκονται κάποιες από τις υπηρεσίες των ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος των εταιρειών London Mining και African Minerals.

 

Έως 1,4 εκατ. μέχρι το 2015 

 

Ο μέχρι τώρα φόρος αίματος, ωστόσο, μοιάζει μηδαμινός μπροστά στο 1,4 εκατ. που ενδέχεται να φτάσουν τα κρούσματα του Έμπολα μέχρι την 20ή Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με μια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

 

Η ανώτατη εκτίμηση του 1,4 εκατομμυρίου λαμβάνει ως δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως μέχρι στιγμής, 5.864 βάσει του απολογισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό και ότι στην πραγματικότητα ενδέχεται τα κρούσματα να είναι δυόμισι φορές περισσότερα, ή σχεδόν 20.000.

 

Το CDC υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις αυτές, που βασίζονται σε ένα επιδημιολογικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη του πόσους ανθρώπους τελικά μολύνει ένας ασθενής με Έμπολα, έγιναν βάσει των στοιχείων που ήταν διαθέσιμα τον Αύγουστο.