Στήσιμο κάλπης για την προεδρική εκλογή εξετάζει η Βουλή

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» ενόψει της αυριανής πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει τεθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο:

Η λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας εντός και περιμετρικά του μεγάρου της Βουλής, αλλά και η ενεργοποίηση σεναρίων ακόμα και για χρήση κάλπης κατά την ψηφοφορία, είναι δύο από από τις παραμέτρους που προσδίδουν στην αυριανή κρίσιμη διαδικασία ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

Αν, τελικώς, αποφασιστεί να μην ακολουθηθεί ο τρόπος που υιοθετήθηκε σε προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες, δηλαδή έγερση του βουλευτή εντός της Ολομέλειας και προφορική δήλωση της προτίμησής του, αλλά να γίνει χρήση κάλπης, δεν συνεπάγεται ακύρωση του φανερού της ψηφοφορίας: Τα ψηφοδέλτια σε μια τέτοια περίπτωση θα φέρουν το ονοματεπώνυμο του βουλευτή, ώστε να πιστοποιείται ποιός ψηφίζει, και θα εμπεριέχει εγγράφως την επιλογή του. (Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και στις ψηφοφορίες για την άρση ασυλίας μελών του Κοινοβουλίου).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι εμπνευστές μιας τέτοιας εξέλιξης υποστηρίζουν πως δεδομένης της συσσωρευμένης πολιτικής έντασης κατά την παρούσα συγκυρία, όπως επίσης και της παρουσίας εντός της Ολομέλειας ακραίων στοιχείων, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν «παρατράγουδα» και συγκεκριμένα κραυγές αποδοκιμασίας σε βάρος βουλευτών της αντιπολίτευσης, που πιθανόν επιλέξουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα.

 

«Τόσο το κοινοβούλιο όσο και ο θεσμός του ύπατου πολιτειακού παράγοντα θα πρέπει να προστατευθούν έναντι ακροτήτων, κατά την διάρκεια μιας διαδικασίας που θα βλέπει όλος ο κόσμος, εντός και εκτός συνόρων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

Αξιοσημείωτο είναι πως έχουν ζητήσει από το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου άδεια για δορυφορική σύνδεση με το Κανάλι της Βουλής 14 κανάλια από Ευρώπη και Αμερική, ενώ οκτώ –μεταξύ των οποίων και ένα ιαπωνικό- ζήτησαν άδεια να καλύψουν με δικά τους συνεργεία την διαδικασία και τις εξελίξεις.

 

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις και καθώς μια τέτοια πρόταση για «στήσιμο κάλπης» μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης, είναι δυνατόν να επιλεγεί η γνωστή διαδικασία στην πρώτη ψηφοφορία. Και αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί, να εξεταστεί η ιδέα των ψηφοδελτίων για κάποια από τις επόμενες δύο ψηφορορίες. Σημειώνεται ότι ως κρισιμότερη, θεωρείται και είναι η τελευταία, στις 29 Δεκεμβρίου.

 

Υπενθυμίζεται πως οι επιλογές που θα έχουν οι βουλευτές αύριο είναι ουσιαστικά τρεις: Οσοι συμφωνούν με την υπάρχουσα πρόταση θα πρέπει να πουν το όνομα του υποψηφίου «Σταύρος Δήμας». Οσοι προσανατολίζονται να μην υποστηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή θα δηλώσουν «παρών» (το «όχι» δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής). Οσοι, τέλος, θελήσουν να τηρήσουν αποστάσεις, μπορούν να επιλέξουν την αποχή: Να μην παραστούν, δηλαδή, στην διαδικασία της ψηφοφορίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ