Στο εδώλιο ο πρώην γ.γ. της περιφέρειας -Από το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης

Στο εδώλιο ο πρώην γ.γ. της περιφέρειας Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο πρώην γενικός γραμματέας της πρώην δημόσιας περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής Γιώργος Τσιότρας, με την κατηγορία της άμεσης συνδρομής σε απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Ο πρώην περιφερειάρχης, με βούλευμα του συμβουλίου εφετών Θεσσαλονίκης, παραπέμπεται μαζί με δεκαέξι άλλους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και υπηρεσιακοί παράγοντες, να δικαστεί στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για πρόκληση οικονομικής ζημίας στο δημόσιο που ανέρχεται στα 450.451 ευρώ.

Ο γ.γ. της πρώην δημόσιας περιφέρειας κατηγορείται ότι τον Αύγουστο του 2004 ενέκρινε τη μεταβίβαση του 75% των μετοχών μιας επιχείρησης που είχε επιχορηγηθεί από το δημόσιο με περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ σε ένα πρόσωπο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου και αφού η εταιρεία είχε κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, ενώ ήταν υποχρεωμένη να λειτουργεί για πέντε έτη από την έναρξη της επιχορήγησης. Ο κ. Τσιότρας μάλιστα είχε προειδοποιηθεί από τον πρώην πρόεδρο της εν λόγω εταιρείας ότι κατατέθηκαν ψευδή στοιχεία στην αίτηση μεταβίβασης των μετοχών.

Η υπόθεση αφορά την εταιρεία “Ελληνικοί Αγωγοί ΑΕ”, η οποία συστήθηκε αρχικά ως εμπορική, με αντικείμενο την πώληση ηλεκτρικών καλωδίων που εισήγαγε από τη Βουλγαρία και είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια όμως απέκτησε και παραγωγικό σκοπό και υπάχθηκε δύο φορές στον αναπτυξιακό νόμο 2601/1998, με σκοπό την ανέγερση εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Κιλκίς και την παραγωγή χάλκινων συρμάτων περιελίξεως κινητήρων. Η εταιρεία, με δύο αποφάσεις του γ.γ. της περιφέρειας, το 2000 και το 2001, επιχορηγήθηκε από την περιφέρεια με τα ποσά των 857.085,84 ευρώ και των 436.407,92 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.293.493,76 ευρώ, με την υποχρέωση η επένδυση αυτή να λειτουργεί πραγματικά για πέντε χρόνια από την πιστοποίηση έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της, δηλαδή μέχρι τις 6-3-2005 και εν συνεχεία μέχρι τις 5-11-2006 (αναλόγως με την πρώτη ή και τη δεύτερη απόφαση) και να απασχολεί πραγματικά τριάντα άτομα. Κατά τον χρόνο υπαγωγής της εταιρείας στον επενδυτικό νόμο, το 75% ανήκε σε μετόχους ξένης υπηκοότητας και το υπόλοιπο 25% στην οικογένεια του Γεωργίου Δημοσθενίδη, ο οποίος κατέθεσε την έγκληση που οδήγησε στην παραπομπή των κατηγορουμένων.

Στις 8 Ιουνίου 2004 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την οποία ζητούσε την έγκριση της μεταβίβασης του 75% των μετοχών της εταιρείας στον Χ.Π., κάτοικο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσιότρας, μετά από εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και με ψευδή στοιχεία (τα οποία φέρεται να μην έλεγξε), ενέκρινε το αίτημα. Ωστόσο, “η εν λόγω εταιρεία δεν είχε συνεχή παραγωγική λειτουργία, ο δε Χ.Π. δεν διέθετε προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο εμπόριο χαλκού, ούτε ήταν οικονομικά φερέγγυος για τη συνέχιση από αυτόν της επένδυσης”, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, “τούτο δε είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο κατά το ποσό των 450.450,99 ευρώ”.
 

Πηγή: Μακεδονία