Στο Μαξίμου την Τρίτη οι Ρώσοι για την ενέργεια

Στην Αθήνα φτάνει αύριο Τρίτη ο επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller, o οποίος θα συναντηθεί στις 16:00 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού στις 14:00 θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

Κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ.

 

Η συνάντηση έγινε αντικείμενο έντονης φημολογίας το Σαββατοκύριακο, καθώς το Spiegel με δημοσίευμά του υποστήριζε ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα βάλει άμεσα στα ταμεία της χώρας μας ως και 5 δισ. ευρώ.

 

Όπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό, «τα χρήματα θα εισρεύσουν με τη μορφή προκαταβολής για το νέο αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος θα περνά από την Τουρκία και την Ελλάδα τροφοδοτώντας την Ευρώπη. Το ύψος της προκαταβολής αναμένεται να κυμανθεί από 3 έως 5 δισ. ευρώ».

 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στο Spiegel, τόνισε ότι «η συμφωνία θα μπορούσε να γυρίσει σελίδα για την Ελλάδα», την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για την εκταμίευση περαιτέρω δανείων διάσωσης.

 

Το περιοδικό σημείωνε ότι «η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη. Το σχέδιο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης».

 

Ακολούθησε ωστόσο διάψευση από την ρωσική πλευρά και τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα.

 

«Όχι δεν υπήρξε», απάντησε ο κ. Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel στον αέρα του ραδιοσταθμού Business FM και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «μόνος του είπε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».

 

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ στον οικονομικό ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FM.