Στο Πανόραμα «ο Μικρός Πρίγκιπας»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα μοναδικό αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ διασκευασμένο σε μία ποιοτική θεατρική παράσταση για μικρά και… μεγάλα παιδιά, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του θεάτρου, την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» του Κέντρου Πολιτισμού Πανοράματος.

Η παράσταση, υπό την εποπτεία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας γίνεται στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι όλα όσα θα ήθελε να πει κάποιος σε ένα παιδί», γράφει για την παράσταση ο σκηνοθέτης του έργου Δημήτρης Αδάμης που αν και θεωρείται παιδικό, στην πραγματικότητα απευθύνεται σε όλους. Σύμφωνα με την υπόθεση ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο “ανθρώπινοι”. Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν’ απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.

Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στις βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις του Μικρού Πρίγκιπα σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση, αλλά και στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της… αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα: «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια». Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως: «Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι’ αυτό που έχεις εξημερώσει» και «Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα».